Politiet på åstedet for drapsforsøket i Motzfeldts Gate i Oslo 5. februar. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Tre brødre er tiltalt for å ha prøvd å drepe en mann på Furuset i Oslo ved å stikke ham gjentatte ganger med kniv. To av brødrene er også tiltalt for et tilsvarende drapsforsøk på Grønland.

Brødrene på 18, 20 og 22 år er tiltalt for drapsforsøk og medvirkning til drapsforsøk. De er norske statsborgere av somalisk opphav. De to yngste er allerede godt kjent av politiet for vold og ran.

Politiadvokat Børge Enoksen ved Oslo politidistrikt bekrefter overfor Document at de tre tiltalte er brødre.

De to yngste nekter straffskyld, Document har ikke lyktes å få tak i eldstemanns forsvarer.

Furuset

Klokka var nesten ni om kvelden 11. desember 2017 da oslopolitiet ble varslet av AMK om knivstikking. Få minutter senere var politipatruljer og ambulanse på åstedet på Furuset i Groruddalen.

Utenfor Furuset bibliotek og aktivitetssenter i Oslo var 40-50 ungdom og unge voksne samlet. En ung mann var blitt knivstukket flere ganger i kroppen. Han var påført svært alvorlige skader.

Politiet kom raskt til åstedet ved Furuset bibliotek og aktivitetssenter. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

De tre brødrene oppsøkte fornærmede inne på senteret, ifølge tiltalen. Han ble med utenfor, hvor 20-åringen stakk ham gjentatte ganger med kniv:

«[18-åringen] og [22-åringen] medvirket ved at de holdt [fornærmede] fast og slo og/eller sparket ham og/eller ved at de unnlot å gripe inn for å avbryle knivstikkingen. [fornærmede] ble påført til sammen fem stikkskader, to i brystet og en i henholdvis magen, hoften og pannen.»

Han «har vært heldig», sa seksjonsleder Anne Alræk Solem ved Oslopolitiets seksjon for etterforskning av alvorlige voldssaker til Aftenposten i desember 2017.

Fornærmede døde ikke «fordi han raskt ble undergitt medisinsk behandling på sykehus», heter det nøkternt i tiltalen. Det stod om livet, bekrefter politiadvokat Enoksen overfor Document.

Den yngste broren, som den gang var 16 år, ble varetektsfengslet for drapsforsøk, men ble senere løslatt av lagmannsretten på grunn av sin unge alder. 20-åringen, den gang 18 år, ble også siktet.

Fire brødre på åstedet

Ytterligere to brødre ble den gang avhørt som vitner.

– Vi har pågrepet fire personer vi mistenker har vært involvert i hendelsen, sa operasjonsleder Christian Krohn Engeseth i Oslo politidistrikt til NTB.

Nå viser det seg at politiet også har tiltalt 22-åringen, som var 20 i desember 2017, for drapsforsøket.

20-åringen er i tillegg tiltalt for en grov kroppskrenkelse som fant sted like etter drapsforsøket. Ifølge tiltalen «rispet han [fornærmede 2] i ansiktet med en kniv og holdt kniven mot halsen hans».

Det er forøvrig tatt ut tiltale mot 20-åringen i ytterligere en voldssak. Saken er ennå ikke berammet, ifølge politiadvokat Enoksen.

Nytt drapsforsøk: Grønland

Fjorten måneder senere begår to av brødrene et nytt drapsforsøk, ifølge tiltalen. Ved 19-tiden om kvelden 5. februar 2019 ble en mann slått og knivstukket i Motzfeldts gate på Grønland i Oslo.

De to tiltalte, 18- og 20-åringen, traff fornærmede på gaten. 20-åringen slo ham «flere ganger med knyttet neve og stakk ham flere ganger med en kniv. [18-åringen] medvirket ved at han slo og/eller sparket [fornærmede] og/eller ved at han unnlot å gripe inn for å avbryte knivstikkingen.»

Fornærmede fikk seks stikkskader, tre i ryggen, to i brystet og en i hodet. Han «døde ikke fordi kniven ikke traff vitale organer og/eller [fordi] [fornærmede] raskt ble undergitt medisinsk behandling på sykehus».

Dømt for grove ran

18-åringen stod forøvrig i februar tiltalt i Oslo tingrett for tre grove ran mot tenåringsgutter på Oslo vest. Ranene var grove fordi det ble truet med kniv. Ett ran ble begått 18. september 2017 i Tøyenbekken 5, og to 22. september 2017 i Frognerparken og på Skøyen skole.

Document fulgte rettssaken, hvor 18-åringen vi da omtalte som «Asad», ble dømt til samfunnsstraff. Det var fem andre tiltalte i saken, samtlige somaliere.

Dommeren i saken, Cathrine Haug-Hustad, kastet Document på gangen og begrunnet lukket rett med «belastningen ved å gi forklaring med tilhørere tilstede». Haug-Hustad gikk imidlertid på et nederlag da Document og Norsk Redaktørforening anket kjennelsen om lukkede dører. Borgarting lagmannsrett opphevet tingrettens kjennelse, den var «klart utilstrekkelig» fastslo en enstemmig lagmannsrett.

Drapsforsøket på Grønland 6. februar skjedde mindre enn tre uker før Asad skulle stille i Oslo tingrett tiltalt for de tre ranene.

Nekter straffskyld

20-åringens forsvarer Tor Even Gjendem bekrefter at hans klient nekter straffskyld. Han sier at 20-åringen ikke nekter for gjerningene, men at han påberoper seg nødverge.

– Det synes godt etablert at det har vært pågang på han og hans familie. De har vært ute etter ham over tid, og dersom de ikke fikk tak i ham, ville det gå ut over familiemedlemmer, sier Gjendem.

Asads forsvarer Jan Erik Teigum sier at 18-åringen nekter straffskyld, men vil forøvrig ikke kommentere saken.

Både Asad og hans 20-årige bror har sittet i varetekt siden de ble siktet 6. februar.

Tiltalen er tatt ut av statsadvokat Hulda Olsen Karlsdottir. Det er satt av ni dager til rettssaken, som er berammet til 14. oktober.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.