Voldtekten av den 15-årige jenta skal ha skjedd i skolegården på Lilleborg skole. Foto Øyvind Thuestad

OSLO TINGRETT: De to somaliske brødrene som er tiltalt for grovt ran og grov voldtekt av to mindreårige på Torshov i Oslo nektet seg skyldige på nesten samtlige tiltalepunkter da saken mot dem startet i Oslo tingrett i går.

Tiltalen omfatter en rekke forhold i løpet av oktober-november i fjor, og den eldste av dem fikk i går utvidet tiltalen til å omfatte enda en voldtekt. Det var da aktor Reidar Brusgaard holdt sitt innledningsforedrag at han opplyste retten om at et av tiltalepunktene som omhandlet voldtektsforsøk er endret til også å omfatte voldtekt.

Begge brødrene nektet straffskyld for alle poster i tiltalen som angår overfallsvoldtekten og ranet på Lilleborg skole. Dermed svarte den yngste nei på samtlige punkter han er tiltalt for. Hans to år eldre bror innrømmet kun straffskyld for å ha båret kniv på offentlig sted da han ble pågrepet fire dager etter voldtekten, og for drapstrusler mot to politibetjenter i Sentralarresten på Grønland i Oslo.

 

Brødrene, på gjerningstidspunktet 16 og 18 år, står tiltalt for flere forhold, eldstemann er tiltalt for de alvorligste forholdene; grovt ran av et vennepar, en gutt og ei jente på 15 år, samt grov voldtekt av jenta i skolegården på Lilleborg skole i Oslo 22. oktober i fjor.

26. oktober 2017 ble eldstemann pågrepet og satt fengslet til 17. november. Allerede fem dager etter løslatelsen skal han ifølge tiltalen ha forsøkt å voldta en jente i Fagerheimsgata, ikke langt fra åstedet for den første voldtekten. Dette punktet ble altså i retten i går utvidet til å omfatte voldtekt.

– Søkte på «raping oslo»

Det finnes ingen kameraer rundt Lilleborg skole, sa aktor i sitt foredrag, men nevnte at politiet hadde en hel del teledata. Han kom med et eksempel: Den eldste broren hadde samme kveld som voldtekten skjedde gjort internettsøk på «raping oslo».

Statsadvokat ved Riksadvokatembetet Reidar Brusgaard.

Saken de to nå er tiltalt for er ikke eneste gang de har vært i kontakt med politiet og rettsapparatet:

– Den yngste er tiltalt i en annen sak, den eldste har en påtaleunnlatelse. Dette vil ha betydning i vurderingen av reaksjonsformen, sier aktor, statsadvokat Brusgaard, til Document.

Flyttet frem og tilbake mellom Norge og UK

Det tiltalte brødreparet er norske statsborgere, bekreftet de i retten tirsdag. Hvor mye de faktisk har oppholdt seg i Norge er imidlertid et åpent spørsmål.

– De har flyttet frem og tilbake mellom Norge og Storbritannia, sa Brusgaard i sitt foredrag.

På spørsmål fra Document om hvilket land som har vært deres base, svarer han slik:

– Basen har vært mobil, de har hatt en flyktig oppvekst. Familien har hatt lengre opphold i Birmingham – flere års opphold.

Det som imidlertid synes klart, er at familien flyttet til Norge vinteren 2016-17, altså mindre enn ett år før voldtektene skal ha skjedd.

Seks brødre? Eller syv?

Statsadvokaten beskrev i innledningsforedraget de tiltaltes familie som en stor somalisk familie, og antydet kaotiske forhold i hjemmet. Såpass stor er familien at selv ikke påtalemyndigheten hadde helt oversikten:

– Jeg er usikker på om det er seks eller syv brødre, vedgikk Brusgaard.

Brødrene har vært lite samarbeidsvillige under etterforskningen, sa Brusgaard, og varslet at dette var noe han ville komme tilbake til. Viljen til å samarbeide har vært så liten at det ikke har vært mulig for de psykiatrisk sakkyndige å konkludere, sa han.

 

Kjøp Kent Andersens bok fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂

Mest lest

Les også