Nytt

Lilleborg Skole. Foto Øyvind Thuestad

Den somaliske mannen voldtok ifølge tiltalen en 15-årig jente ved å true henne og holde en kniv mot halsen hennes. Samtidig holdt mannens bror en kniv mot jentas venn (15), slo ham gjentatte ganger i ansiktet, og sa at dersom jenta ikke var samarbeidsvillig, ville han «stabbe» ham.

– Voldtekten preger henne kraftig. Hun føler ikke lenger trygghet i det offentlige rom, og er usikker på om hun noensinne igjen vil kunne føle seg trygg,  sier jentas bistandsadvokat Espen Wangberg til Document.

Voldtekten skal ha skjedd inne i skolegården, bekrefter bistandsadvokaten.

Det er en meget alvorlig tiltale de to somaliske brødrene, som på gjerningstidspunktet var 18 og 16 år, nå må svare for. Tirsdag møter de i Oslo tingrett tiltalt for et overfall som inkluderte grov vold, ran og grov voldtekt i skolegården på Lilleborg skole i Oslo 22. oktober i fjor. Det tiltalte brødreparet har somalisk bakgrunn, men skal være norske statsborgere.

Aktor i saken, Reidar Brusgaard, bekrefter sakens alvor overfor Document:

 – Gjerningsbeskrivelsen og straffebudet indikerer et betydelig alvor. Vi vil ha en bred bevisførsel for å opplyse saken.

Tiltalen inneholder hele ti punkter. De tre første gjelder overfallet på Torshov og omfatter begge brødrene, resten av tiltalen angår bare den eldste.

Brødrene ble pågrepet fredag 27. oktober i fjor og varetektsfengslet for en uke av Oslo tingrett dagen etter. Brødrenes advokater sa til VG i forbindelse med fengslingen at deres klienter ikke erkjente straffskyld.

– Hun prøver å leve så normalt som mulig, men saken preger henne veldig. Dette er et ungt menneske som er i ferd med å bli voksen, en fase hvor man beveger seg mer og mer ute i samfunnet på egen hånd, men hun er nå satt flere år tilbake. Hun tør ikke være alene ute, hun ser seg over skulderen, hun er redd mørket, sier Wangberg.

Tiltalen er sterk kost. Fra post I:

«Søndag 22. oktober 2017 ca. kl. 18.10 ved Lilleborg skole i Torshovgata 9 i Oslo, truet (tiltalte 1) (fornærmede 1), født xx.xx 2002, til å suge hans penis ved å holde en kniv mot halsen hennes, slenge henne mot veggen, holde i bakhodet og/eller håret hennes, og uttale at om hun ikke sugde han kunne hun velge om han skulle ‘stabbe henne eller kutte over halsen hennes’, eller liknende. Samtidig holdt (tiltalte 2) en kniv mot (fornærmede 2), født xx.xx.2002, og slo ham flere ganger i ansiktet, mens han uttalte at dersom hun ikke sugde, ville han’stabbe’ ham.»

Før voldtekten skal de to tiltalte ha ranet det 15-årige venneparet:

«…for med forsett om å skaffe seg eller andre en uberettiget vinning å ha øvet vold mot en person, satt ham ute av stand til forsvar eller ved trusler å ha fremkalt alvorlig frykt for vold mot noen, og derved bemektiget seg en gjenstand som tilhørte en annen. Ranet er grovt fordi det særlig legges vekt på at det er truet med et særlig farlig redskap.

Grunnlag: a) Gjelder begge
Til tid og på sted som beskrevet i post I, rett forut for forholdet som der er beskrevet, bemektiget han seg en mobiltelefon, et bankkort, ca.200 kr og et nøkkelknippe fra (fornærmede 2) ved å holde en kniv mot halsen og/eller kroppen hans og/eller skjære hull i jakken hans, eller medvirket til dette. Etter å ha bemektiget seg gjenstandene forholdt han seg som beskrevet i post I.

b) Gjelder begge
Til tid og på sted som beskrevet i post I, rett forut for forholdet som der er beskrevet, bemektiget han seg 15 kr fra (fornærmede 1) ved å holde en kniv mot kroppen hennes og/eller slenge henne mot veggen, eller medvirket til dette. Etter å ha bemektiget seg pengene forholdt han seg som beskrevet i post I.»

Den eldste av brødrene skal også ha holdt en kniv mot brystet til jenta og kuttet BHen hennes i to med en kniv. En av de to tiltalte skal så ha tatt skoene til jenta og gutten og truet med å skyte og drepe dem eller familiene deres dersom de kontaktet politiet.

Den eldste av brødrene satt varetektsfengslet til 17. november i fjor.

Allerede fem dager etter løslatelsen skal han ha forsøkt å voldta en jente ikke langt fra åstedet for den første voldtekten.

«Onsdag 22. november 2017 ca. kl. 16.50 i Fagerheimgata i Oslo, forsøkte han å skaffe seg seksuell omgang med (fornærmede 3) ved å ta tak i nakken hennes og presse hodet hennes ned mot sin penis, uttale at han ville slå henne om hun ikke sugde han og/eller «vil du leve» og/eller «jeg knivstikker deg», eller liknende, slå henne flere ganger i ansiktet og forsøke å dra av henne buksa. Han lyktes ikke i forsøket, idet (fornærmede 3) gjorde motstand og ropte slik at forbipasserende kom til.»

Vel en time senere skal han ha blottet seg for to jenter i nabobydelen Sinsen.

«Onsdag 22. november 2017 ca. kl. 18.15 på Sinsen i Oslo, på en allment tilgjengelig gangvei, viste han frem sin penis til eller i nærvær av (fornærmede 4) og (fornærmede 5) uten at de hadde samtykket til det.»

Under blottingen skal han ha grepet «armen til (fornærmede 4) og holdt hardt fast i den mens hun prøvde å frigjøre seg.»

Den eldste broren er i tillegg tiltalt for å ha truet med å skyte to politibetjenter i Sentralarresten på Grønland i Oslo.

«Onsdag 22. november 2017 ca. kl. 20.30 i Sentralarresten i Grønlandsleiret 44 i Oslo, i forbindelse med kriminalteknisk undersøkelse og inkvirering etter å ha blitt pågrepet av politiet, uttalte han ovenfor politibetjent N.N. og politibetjent N.N. at «neste gang jeg blir tatt skal jeg skyte dere» eller «neste gang jeg blir tatt skal jeg skyte sivilpoliti, vanlig med uniform eller andre, spiller ingen rolle», eller liknende.»

Han skal ved samme anledning også ha sagt til politibetjentene at «dere kan være glad jeg ikke hadde med pistolen min da jeg ble tatt, da skulle jeg skutt dere.»

Det er satt av ni dager til saken i Oslo tingrett.

 

Forhåndsbestill Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!

Les også