En 18 år gammel somalier møter mandag i Oslo tingrett, tiltalt for overfallsvoldtekt mot ei jente i slutten av tenårene på Holmlia i Oslo i fjor vår.

Om ettermiddagen 28. mai fulgte mannen, dengang 17 år, etter jenta fra en bussholdeplass til hennes bopel.

Hun prøvde å lukke og låse døren, men han presset seg inn inngangsdøren etter henne. Han sa at hun måtte være stille og tok frem en kniv, som han rettet mot henne, heter det i tiltalen.

Med kniven i hånden dyttet og/eller dro han henne med seg inn på et rom. Der førte han sin penis inn i [fornærmedes] munn, han ba henne om å kle av seg, og førte deretter sin penis inn i hennes skjede, hvorpå han på ny førte sin penis inn i [fornærmedes] munn, alt mens han holdt kniven i hånden.

Politiet rykket ut med seks biler og pågrep mannen samme kveld.

Lang tiltale

Den da 17 år gamle gutten ble varetektsfengslet. Han var da siktet og tiltalt for en rekke andre forhold.

18-åringen er somalisk statsborger. Han var uten fast arbeid og gikk heller ikke på skole da han ble fengslet. Document var til stede i Oslo tingrett, men dørene ble lukket:

I retten møtte siktedes kontaktperson i barnevernet samt ytterligere en representant for barnevernet. I tillegg møtte siktedes verge, som hadde behov for tolk. Etter navnet å dømme er vergen ikke i familie med siktede.

Tiltalte er omtalt som en kjenning av politiet, ikke uten grunn. Somalieren er mistenkt for en rekke andre forhold, inkludert ran- og ransforsøk.

Truet politibetjenter

I henhold til tiltalen, som er tatt ut av statsadvokat Ingrid Vormeland Salte, har 18-åringen også opptrådt voldelig og truende mot flere politifolk og fengselsansatte. Han er tiltalt for fem brudd på straffeloven paragraf 155, som omhandler vold eller trusler mot offentlig tjenestemann.

Da mannen ble pågrepet i sitt hjem noen timer etter at voldtekten skal ha skjedd, forsøkte han å sparke de to polititjenestemennene som hadde rykket ut for å pågripe ham.

Han sa ifølge tiltalen «blant annet at han skulle klappe dem i hodet, skyte dem og slakte dem eller lignende. Han forsøkte også å sparke polititjenestemennene».

Under avhør på Politihuset i Oslo dagen etter truet han en kvinnelig politibetjent. Han skal ha sagt til politibetjenten ‘ikke
spør meg flere ganger for da fär du klasket TV’en på hodet ditt’ og ‘fitte’, eller liknende, samt at han latet som han spyttet mot henne.»

Trusler mot fengselsansatte

I varetekt i Bjørgvin fengsel i Bergen i fjor sommer rettet han ifølge tiltalen ved tre tilfeller alvorlige trusler mot fengselsansatte.

5. juni ba en fengselsbetjent ham om å legge fra seg en smørkniv før han gikk på cella. «Han etterkom ikke dette, men holdt kniven foran sin egen hals og sa til fengselsbetjent [navn] sa at han skulle kutte hodet av ham eller lignende.»

8. juli: 18-åringen satte seg kraftig til motverge idet han ble ført til rommet sitt av en fengselsbetjent og en miljøterapeut. «Idet de kom inn på rommet, og betjentene var i ferd med å forlate rommet, kastet han et headsett i ansiktet på fengselsbetjent [navn] samt spyttet miljøterapeut [navn] i ansiktet gjennom luken på døren.»

22. august, i forbindelse med at han ble nektet samvær med en annen innsatt, sa han til en fengselsbetjent at han skulle
‘knuse trynet’ hans eller lignende, samt at han spyttet på ham.

Seksuelt krenkende adferd

Somalieren er også tiltalt for seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd på offentlig sted. Episoden fant ifølge en tilleggstiltalen sted 22. mai, seks dager før voldtekten:

«ca. kl. 06.40 ved Osterhaus gate 1 i Oslo, fulgte han etter en for politiet ukjent dame, tok tak i henne og spurte om hun kunne runke ham.»

Han skal ha sagt til kvinnen «at han akkurat hadde sluppet ut fra fengsel og/eller lignende».

To tilleggstiltaler omtaler tre tilfeller av bæring av kniv på offentlig sted, brudd på besøksforbud, to tilfeller av ruteknusing, grovt tyveri, tre grove personran og vold.

Tre grove ran

De voldelige ranene skal være begått sammen med en 27-åring, også med innvandrerbakgrunn, som er registrert bosatt i Ålesund. 27-åringen er også tiltalt.

3. februar 2018 kl. 03.41 ved Smalgangen 1 på Grønland i Oslo:

«[…]sammen med en for politiet ukjent person, bemektiget de seg [navn] mobiltelefon ved å rive den ut av hånden hennes, dytte henne i bakken slik at hun slo hodet i asfalten og forsøkte å rive fra henne en veske.»

Samme tid og sted «forsøkte de å bemektige seg en pose inneholdende alkohol og/eller en veske fra [navn] ved å dytte henne og/eller sparke henne en eller flere ganger i kroppen og/eller hodet. De lyktes ikke fordi [navn] gjorde motstand og holdt igjen gjenstandene.»

Samme tid og sted, «sammen med en for politiet ukjent person, borttok de et nøkkelknippe fra [navn] jakkelomme og forsøkte å bortta et headset han hadde rundt halsen.»

Ytterligere en person skal ha deltatt i alle tre ranene, men politiet har ikke lyktes i å finne ut hvem det var.

Nekter straffskyld

– Min klient erkjenner ikke straffskyld for dette. Ellers har jeg ingen kommentarer, sier hans forsvarer, advokat Catharina Cecilie Gjesti, til NTB.

Kvinnens bistandsadvokat Brit Kjelleberg, sier at hennes klient ser fram til at saken blir behandlet og at hun får dette overstått.

Om den 18 år gamle mannen blir dømt for overfallsvoldtekten, risikerer han inntil 15 års fengsel. Oslo tingrett har satt av ti rettsdager til saken.

 

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!