Sakset/Fra hofta

Lilleborg skole. Foto Øyvind Thuestad

Brødre fra to store søskenflokker er anklaget for tildels svært alvorlig kriminalitet – sammen og alene. I ulike konstellasjoner er fem brødre fra to familier i vinter siktet eller tiltalt for drapsforsøk, grov voldtekt, voldtektsforsøk, voldelige ran og trusler.

Tirsdag ble en mann alvorlig skadet i knivstikking på Grønland i Oslo. Et somalisk brødrepar er varetektsfengslet, siktet for drapsforsøk.

Det er ikke første gang de to sammen er siktet for drapsforsøk, og en av dem står om to uker tiltalt for tre ran, to av dem grove.

I samme rettssak er også to andre multikriminelle somaliske brødre tiltalt: En somalisk brødretrio ble i desember dømt for grov voldtekt, grovt ran og trusler i to rettssaker i Oslo tingrett. 25. februar må de to yngste av dem møte i tingretten igjen, nå tiltalt for seks ran, tre av dem grove, begått sommer og høst 2017.

De to eldste – på gjerningstidspunktet 16 og 18 år – ble dømt for grov voldtekt på Lilleborg skole 22. oktober 2017.

«Hassan» truet ifølge tiltalen jenta med kniv mens han voldtok henne, samtidig som «Ibrahim» holdt en kniv mot halsen til gutten, og tvang ham til å se på voldtekten ved å slå ham gjentatte ganger. Brødrene skal ha truet med å «stabbe» jenta, eller «kutte over halsen hennes», om hun motsatte seg voldtekten.

Alle tre var avhengige av tolk i retten, til tross for at de er født i Norge og er norske statsborgere. Det er ytterligere fire brødre i familien.

«Hassan», «Ibrahim» og «Abid» ble i desember dømt til fengselstraffer på mellom 3 år og seks måneder og 7 år. Dommen mot Hassan og Ibrahim er anket.

Totalt står de tre i vinter tiltalt for nesten 30 straffbare forhold; to voldtekter, et voldtektsforsøk, blotting, grove knivran og trusler mot politimenn. Blant annet.

Document dekket rettssakene mot Hassan (20) og Ibrahim (18) og Abid (17):

I ranssaken står til sammen seks tenåringer tiltalt for syv ran av jevnaldrende gutter i Frognerparken, på Majorstua og på Slemdal i Oslo fra juli til oktober 2017.

Etter navnene å dømme er samtlige somaliere.

I ulike konstellasjoner skal gjengen ha ranet til seg blant mobiltelefoner, klokker og jakker. Under ett av ranene skal fem av de tiltalte ha deltatt. Fire av ranene betegnes som grove, fordi de tiltalte skal ha brukt vold eller truet med det.

Den yngste av de to brødrene som er siktet for knivstikkingen på Grønland i Oslo tirsdag er en av de seks tiltalte i ranssaken som starter i Oslo tingrett 25. februar. 17-åringen, som blir 18 før retten settes, er tiltalt for tre ran, to av dem grove.

Fra tiltalen:

Gjelder [tiltalte 1], [tiltalte 2] og [tiltalte 3].
Onsdag 5. juli 2017 ca kl. 19.30 i Tøyenparken i Oslo, ba de [fornærmede] om å gi eiendeler han hadde i sin bag til dem. Deretter truet de ham med å knivstikke ham og slå ham dersom han ikke gjorde som han ble bedt om. Videre tok [tiltalte 1] kyllinggrep og/eller kvelertak på [fornærmede]. [tiltalte 2] tok mobiltelefonen hans. [tiltalte 3] sto i umiddelbar nærhet og/eller gikk gjennom bagen til [fornærmede] for å se etter flere eiendeler. De tok en iPhone7 og lommebok fra [fornærmede] og forlot deretter stedet sammen.

Gjelder [tiltalte 1], [tiltalte 2] og [tiltalte 4].
Mandag 18. september 2017 ca. kl. 19.45 i Tøyenbekken 5 i Oslo, tok de kontakt med [fornærmede] og ba han om å gi dem pengene han hadde i hånden. Deretter dyttet [tiltalte 4] [fornærmede] og tok 200 kroner fra han som han hadde i sin hånd. [tiltalte 2] medvirket ved at han sto rett ved siden av [tiltalte 4] under voldsutøvelsen og mens han tok pengene, og forlot stedet sammen med ham. [tiltalte 1] medvirket ved at han hindret [fornærmede] sin venn, [n.n.], i å komme nærmere mens [tiltalte 4] tok pengene, og forlot deretter stedet sammen med [tiltalte 4] og [tiltalte 2].

Gjelder [tiltalte 1].
Søndag 8. oktober 2017 ca. kl. 20.00 på Majorstua skole i Bogstadveien 74 i Oslo, sammen med en annen, dyttet han [fornærmede] slik at han falt, og tok deretter en Parajumper jakke og en Armani klokke fra ham.

Fire grove ran

Gjelder [tiltalte 4].
Fredag 22. september 2017 ca. kl. 21.00 på Skøyen skole i Oslo, ba han [fornærmede] om å gi mobiltelefonen sin og sa at han og/eller andre ville komme med kniv dersom han ikke ga den. Deretter kom to andre personer hvorav en av dem hadde kniv. Han holdt kniven først mot [fornærmede] overkropp og deretter mot strupen hans. De tok en mobiltelefon av merket Sony XZ fra lommen til [fornærmede], og gikk fra stedet sammen.

Gjelder [tiltalte 1], [tiltalte 3], [tiltalte 5] og [tiltalte 6].
Fredag 22. september 2017 ca. kl. 21.05 i Frognerparken i Oslo, slo og/eller sparket de [fornærmede] gjentatte ganger, samt holdt en kniv mot han. Deretter tok de et skateboard fra ham.

Gjelder [tiltalte 1], [tiltalte 3], [tiltalte 4], [tiltalte 5] og [tiltalte 6].
Fredag 22. september 2017 ca. kl. 21.05 i Frognerparken i Oslo, holdt de en kniv mot [fornærmede] og ba om å få tingene hans. Deretter tok de en Samsung 5S og en jakke fra ham.

Gjelder [tiltalte 1] og [tiltalte 5].
Fredag 13. oktober 2017 kl. 20.30 i Slemdalsveien 70A i Oslo, sammen flere andre, presset de [fornærmede] mot veggen, holdt han fast, dyttet og/eller slo ham. En av dem holdt en kniv mot ham. Deretter tok de en iPhone 6 og en Canada Goose jakke fra han, og gikk fra stedet sammen.

[Tiltalte 5] er også tiltalt for gjentatte ganger å ha sagt «shut the fuck up», «fuck politiet» og «morrapuler» til en kvinnlig politibetjent i Sentralarresten og under avhør i Politihuset.

Samme tiltalte skal dagen før, under pågripelse, flere ganger ha sagt «morrapuler», «fittetryne» og «jævla hore» til to politibetjenter, samt å ha nektet å oppgi navn, fødselsdato, fødselsår, stilling eller bopel til en politimann.

Siktet for drapsforsøk også i 2017

Det er ikke første gang de to brødrene er siktet for drapsforsøk etter knivstikking. I desember 2017 ble den yngste broren, som den gang var 16 år, varetektsfengslet for drapsforsøk etter en knivstikking på Furuset, men ble senere løslatt av lagmannsretten på grunn av sin unge alder. Også den eldste broren, som den gang var 18 år, var siktet i denne saken, skriver Aftenposten.

To andre brødre ble avhørt som vitner i saken, dermed er det minst fire brødre i denne søskenflokken.

Knivstikkingen skjedde utenfor Furuset bibliotek og aktivitetssenter. Offeret skal ha blitt stukket gjentatte ganger i overkroppen og lysken. Han «har vært heldig», sa seksjonsleder Anne Alræk Solem ved Oslopolitiets seksjon for etterforskning av alvorlige voldssaker til Aftenposten i desember 2017.

Politiadvokat Myrold er påtaleansvarlig også i denne saken. Hun oppgir at «det gjenstår noen få undersøkelser i saken».

 
Kjøp Kent Andersens bok fra Document Forlag her!

Les også