På mindre enn to uker er tre brødre dømt for voldtekt, vold og ran. To av brødrene er i tillegg tiltalt for seks ran, tre av dem grove, i en sak som kommer for retten i februar. En av voldtektene skjedde ved Lilleborg skole. Foto Øyvind Thuestad

OSLO TINGRETT: Tre somaliske brødre er dømt til fengsel i 7, 4 og 3,5 år for grove voldtekter, grove ran, vold og trusler. Den ene ble dømt for to uker siden, fredag kom dommen mot de andre to.

De to ble funnet skyldige på nesten samtlige tiltalepunkter. Den klart alvorligste delen av tiltalen var en voldtekt i skolegården på Lilleborg skole i Oslo 22. oktober i fjor.

«Hassan» (19) og «Ibrahim» (17) dømt til henholdsvis 7 og 3,5 års fengsel for grov voldtekt og medvirkning til voldtekt av «Marie», samt vold og grovt ran av Marie og hennes venn «Peter». Hassan ble i tillegg dømt for voldtektsforsøk og blotting, samt trusler mot to politifolk. Hassan og Ibrahim var 18 og 16 år da det de var tiltalt for fant sted.

Aktor Reidar Bruusgaard fastslo i sin prosedyre at voldtekten «tenderte mot sadistisk». Han krevde 7 og 4 års fengsel, og fikk i stor grad gjennomslag for sin straffepåstand: «Hassan» (19), som er dømt for voldtekten fikk 7 års ubetinget fengsel, «Ibrahim» (17) ble dømt til 3,5 års fengsel for medvirkning til voldtekten, hvorav to år betinget med fire års prøvetid.

575.000 kroner i erstatning

Brødrene er også dømt til å betale venneparet tilsammen en halv million i erstatning, 325.000 kroner til Marie og 175.000 til Peter.

De to fornærmedes bistandsadvokater er fornøyde:

– Det er viktig at retten har festet lit til min klients forklaring, sier Maries bistandsadvokat Espen Wangberg til Document. Han er også godt fornøyd med utmålt erstatningsbeløp.

– Det er en god, velbegrunnet dom. Min klient er godt fornøyd med både idømt fengselstraff og erstatningsbeløp, sier Hege Salomon, bistandsadvokat for Peter, som ble ranet, slått og tvunget til å se på voldtekten av sin venninne.

– Erstatningsbeløpene er ganske høye?

– Ja, det er ganske høye beløp. Det finnes ikke så mange sammenlignbare saker. Saken er grov, og det er derfor riktig at erstatningsbeløpene er høye, understreker Salomon.

I tillegg er Hassan dømt for voldtektsforsøk mot en kvinne få uker etter voldtekten i skolegården, og bare fem dager etter at han slapp ut av varetekt. Kvinnen er tilkjent 75.000 kroner i erstatning, og dermed er samlet erstatningsbeløp 575.000 kroner.

Tre brødre – to rettssaker

Rettssakene mot de tre brødrene gikk parallellt i Oslo tingrett i november, nærmest vegg-i-vegg i rettssalene 327 og 328. I 328 stod den yngste, «Abid», tiltalt for ran og voldtekt av «Lisa», som var 14 år da voldtekten skjedde. Abid var 15.

«Abid» ble dømt til fire års fengsel, hvorav ett år ubetinget, for ranet og voldtekten av Lisa i Oslo i desember i fjor. Han ble også dømt til å betale Lisa 200.000 kroner i erstatning.

Etter fredagens dom er tre av totalt syv brødre dømt for voldtekt, vold og ran.

Samtlige tre var avhengige av tolk i retten, til tross for at de er født i Norge og er norske statsborgere.

Nektet straffskyld

Hassan og Ibrahim nektet i retten straffskyld for alle tiltalepunkter om ran, voldtekt, voldtektsforsøk og blotting. Eldstemann Hassan vedgikk straffskyld på tre tiltalepunkter; å ha båret kniv på offentlig sted og trusler mot to polititjenestemenn i sentralarresten på Grønland.

Aktor statsadvokat Reidar Bruusgaard ønsker foreløpig ikke å kommentere dommen ettersom den ennå ikke er forkynt for de dømte,

Det har i løpet av helgen ikke lyktes Document å komme i kontakt med Hassan og Ibrahims forsvarere Håvard Flatland og Andreas Nyhaug.

 

Bestill Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!

Mest lest

Les også