En nå 16-årig gutt er tiltalt for å ha voldtatt en 15 år gammel jente da han var 15 år gammel. Det skal ha blitt brukt vold under overgrepet.

Voldtekten skal ha funnet sted i en privatbolig i Tromsø i oktober. 16-åringen skal ha «presset henne ned og/eller holdt henne fast og gjennomførte vaginalt samleie med henne» ifølge tiltalen.

Tiltalen er tatt ut av statsadvoktat Lars Fause ved Troms og Finnmark statsadvokatembeter. Han sier til Document at saken er sjelden:

– Det er ikke ofte man ser voldtektssaker med så unge mennesker hvor det også er brukt vold og tvang. Ihvertfall ikke i vårt distrikt.

Guttens forsvarer ønsker ikke å kommentere hvordan hans klient stiller seg til tiltalen.

– Det spørsmålet blir besvart i retten etter at tiltalen er lest opp, sier advokat Tore Pedersen til NTB.

Normalstraffen for voldtekt til samleie er fire års fengsel, men tiltaltes alder vil få stor betydning for straffeutmålingen.

– I verste fall blir det ungdomsstraff, tror statsadvokat Fause.

Statsadvokat Lars Fause. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB

Han bekrefter at tiltalte er norsk statsborger.

– Hva er bakgrunnen hans, hvor innvandret foreldrene fra?

– Det vet jeg ikke.

16-åringens navn tyder på at han har bakgrunn fra Syria.

Ungdomsstraff innebærer at den dømte følger en såkalt ungdomsplan. Den kan inneholde punkter som for eksempel jobb, skole, boplikt, innetider eller samfunnsnyttige oppgaver.

15-åring dømt til fengsel av Oslo tingrett

En gutt på samme alder som tiltalte ble av Oslo tingrett i 2018 dømt til fire års fengsel for voldtekt av en 14-årig jente.

«Abid» ble dømt til fire års fengsel, hvorav ett år ubetinget for ran og voldtekt av «Lisa». Han ble også dømt til å betale henne en erstatning på 200.000 kroner.

Abid var en av tre somaliske brødre som høsten 2018 stod tiltalt for ran, voldtekt og medvirkning til voldtekt i to separate saker i Oslo tingrett.

Viste til «opprettholdelse av den sosiale ro»

Retten vurderte ungdomsstraff, men konkluderte at saken var for alvorlig for den type straff:

«Omstendighetene er etter dette så grove at det av allmennpreventive hensyn og hensynet til opprettholdelse av den sosiale ro etter rettens syn er nødvendig å reagere med fengsel fremfor ungdomsstraff.»

I formildende retning kommer først og fremst tiltaltes lave alder, heter det i dommen. Tiltalte var 15 år og 9 måneder på gjerningstidspunktet:

«I praksis kompenseres tiltaltes lave alder dels ved at selve straffen reduseres noe, men i det vesentlige ved at en betydelig del av straffen gjøres betinget, i kombinasjon med en forlenget prøvetid.»

«Hassan» var 15 år og 6 måneder på gjerningstidspunktet.

Saken kommer opp for Nord-Troms tingrett 11. og 12. mai.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.