Sør-Trøndelag tingrett har dømt fire tenåringer i forbindelse med flere ran i fjor høst. Foto: Øyvind Thuestad

To gutter på 16 år er dømt tre års til fengsel etter ransbølgen i Trondheim i fjor høst. En 15-åring og en 18-åring er også dømt i saken.

Tiltalen mot de fire dreier seg om i alt ni ran, hvorav tre av dem regnes som grove. I tillegg var guttene tiltalt for tyveri, vold, frihetsberøvelse og forsøk på ran. Alt skjedde i løpet av knapt tre måneder i fjor høst, skriver NRK.

Begge 16-åringene har tilstått det ene grove ranet. Sør-Trøndelag tingrett frifinner imidlertid 16-åringene for et annet av de grove ranene og for et simpelt ran. De dømmes til tre års fengsel, og av disse er ett år prøvetid, som betyr at to av årene skal sones i fengsel.

Den eneste av guttene som er over 18 år, nekter straffskyld for alt. Retten fant ham imidlertid skyldig i ett av de grove ranene og for frihetsberøvelse. Fordi han er over 18 år, straffes han som en voksen. Retten har likevel tatt hensyn til hans unge alder og dømmer gutten til ett år og seks måneders fengsel.

15-åringen tilsto tidlig de to ranene han var med på og har brutt med miljøet han var en del av i fjor høst. Av tingretten er han dømt til ungdomsstraff som skal gjennomføres innen to år.

Ungdommene må også betale oppreisningserstatning på til sammen 150.000 kroner til ofrene.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.