En pakistansk-norsk skuespiller må mandag møte i retten, tiltalt for å ha oppbevart 9,9 kilo kokain. Han er straffedømt ti ganger siden 2010 for blant annet hallikvirksomhet, ran, vold, utpressing og trusler.

Den notorisk kriminelle 28-åringen ble i fjor dømt til seks års forvaring av Oslo tingrett for mishandling av en mann. Tingretten mente volden hadde «et sadistisk og graverende preg».

Under ankesaken i Borgarting i desember ombestemte påtalemyndigheten seg. De mente nå at 27-åringen skulle dømmes for forsøk på kroppsskade – ikke forsøk på grov kroppsskade.

Det fikk stor betydning for straffeutmålingen; i stedet for seks års forvaring ble skuespilleren dømt til fem måneder i fengsel.

Grov vold mot VG-journalist

Document har fulgt flere av 28-åringens rettssaker. For tre år siden ble han dømt for grov vold, utpressing og hallikvirksomhet i Oslo tingrett.

Til sammen ble han dømt til å betale over 1,5 millioner kroner i erstatning til de to kvinnene han prostituerte, samt at han må tåle inndragning av over en halv million kroner til staten, penger han hadde tjent på kriminell virksomhet.

Han ble også dømt for grov vold mot en VG-journalist. Avisen hadde dekket skuespillerens kriminelle og kulturelle løpebane tett i flere år (anonymt i krim-sakene), men etter voldsepisoden sluttet avisen praktisk talt helt å omtale hans mange siktelser, tiltaler og dommer.

Hva skjer med mediene når journalister innleder forhold med gangstere?

Den kvinnelige journalisten jobbet som reporter i TV 2 da hun traff den da 20-årige mannen i forbindelse med et filmarrangement i Oslo høsten 2014, og igjen under filmfestivalen i Haugesund samme høst. De innledet et forhold som varte i fire år. Skuespilleren var på festivalen for å være med på lanseringen av en film. Han var også nominert til en pris for sin innsats i fimen som hans egen onkel hadde regissert.

I tillegg til en av hovedrollene i spillefilmen fra 2014 hadde skuespilleren også en rolle i NRK-thrilleren Valkyrien fra 2017.

Hovedmann i “sexfelle-saken”

28-åringens kriminelle løpebane startet imidlertid enda tidligere. Han var hovedmannen i den såkalte «sexfelle-saken» i 2013, der han hadde mishandlet, truet og presset minst syv menn for penger etter å ha lokket dem med løfte om sex med unge kvinner.

Fordi han samarbeidet med politiet og dessuten var mindreårig da volden ble begått, ble straffen beskjeden: 373 timer samfunnsstraff.

For tre år siden fikk han fem års fengsel for blant annet hallikvirksomheten og volden mot sin ekskjæreste VG-journalisten og en tidligere toppfotballtrener. Dommen omfattet hele 16 forskjellige forhold.

Journalisten ble fullt sykmeldt i fire uker, deretter 50 prosent i fem uker. Under rettssaken, ni måneder senere, var hun fremdeles delvis sykmeldt.

Én måned i retten

Ifølge tiltalen ble skuespilleren tatt for oppbevaringen av nesten 10 kilo kokain 30 september 2018, tre uker etter at han utsatte VG-journalisten for den grove volden.

Nøyaktig en måned senere, 30. oktober 2018, skal han ha oppbevart knapt 30 gram kokain på adressen til en kvinne på Torshov i Oslo.

28-åringen er tiltalt sammen med seks andre menn fra 25 til 63 år. Fem av de syv har typisk norske navn. Ifølge tiltalen skal de i alt ha mottatt og oppbevart nesten 50 kilo hasj, 30 kilo amfetamin, 10 kilo kokain og 4 kilo heroin høsten 2018.

I tillegg til narkotikaen er en av mennene tiltalt for oppbevaring av en revolver, selv om han ikke hadde våpenkort.

Saken, som skal vare i en måned, starter i Oslo tingrett mandag.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.