– Tiltaltes handlinger fremstår som kynisk utnyttelse av de fornærmede, sa politiadvokat Henrik Rådal i sin prosedyre. Foto Øyvind Thuestad

OSLO TINGRETT: Aktor ber om fengsel i fire år og to måneder for en volds- og halliktiltalt skuespiller. Han kreves også for 1,9 millioner kroner.

Den 25-årige skuespilleren nekter straffskyld for alle de mest alvorlige anklagene. Han er tidligere dømt flere ganger, blant annet i den såkalte «sexfelle-saken».

Skuespilleren har deltatt i flere høyprofilerte film- og TV-produksjoner. Han står nå tiltalt for grov vold mot ekskjæresten sin. Hun oppsøkte skuespilleren i hans bolig på Tjuvholmen i Oslo en natt i september i fjor. Kvinnen mistenkte at han var sammen med en annen kvinne, og det var han da også.

Kvinnen skal ha sparket og klort skuespilleren uten å påføre ham nevneverdige skader. Deretter skal mannen, som har trent både boksing og MMA (Mixed martial arts), ha slått kvinnen før han dro henne flere meter bortover en korridor etter håret. Kvinnen fikk blant annet hjernerystelse og revet ut en bit av bakhodet som måtte sys.

Mannen hevder at han handlet i nødverge, noe aktor politiadvokat Henrik Rådal ikke helt ville utelukke i sin prosedyre, men han mente voldsbruken gikk langt ut over grensen for nødverge.

Skuespillerens forsvarer Petter Bonde medgir at nødvergeretten er overskredet, men i mye mindre grad enn hva aktor påstår.

25-åringens forsvarer Petter Bonde. Foto Øyvind Thuestad

Ekskjærestens bistandsadvokat, Kim Gerdts, avviser helt at var snakk om en nødvergesituasjon.

– Her dreier det seg om en kvinne, som er liten av vekst, som vifter med armene mot en kar som trener kampsport. Styrkeforholdet er så stort at det ikke var en nødvergesituasjonen. Et nabo som vitnet, sa at hun trodde det var en søt kjærestekrangel inntil hun så at min klient ble dratt etter håret langs gulvet, sier han til TV 2.

Hallikvirksomhet

25-åringen står også tiltalt for å ha opptrådt som hallik for to kvinner han hadde et kjærlighetsforhold til.

– Jeg var nok et enkelt offer. Jeg var naiv, og jeg hadde ingen erfaring. Jeg hadde knapt hatt sex, men jeg syntes det var veldig fint å få oppmerksomhet, sa den ene kvinnen da hun vitnet i Oslo tingrett i forrige uke.

Kvinnen forklarte at hun hadde to til fem kunder hver dag.

Politiet mener at skuespilleren tok mellom 60 og 70 prosent av kvinnenes inntekt. Aktor Henrik Rådal har fremmet et inndragningskrav på 532.000 kroner mot skuespilleren.

– Tiltaltes handlinger fremstår som kynisk utnyttelse av de fornærmede. Begge kvinnene var i sårbare situasjoner da de møtte tiltalte, sa aktor Henrik Rådal i sin prosedyre.

Rådal mener saken har mye felles med menneskehandel-saker, og mener hallikvirksomheten alene kvalifiserer til tre års fengsel.

En av de to kvinnene har via sin bistandsadvokat Trine Rjukan fremmet et sivilt erstatningskrav på 1.366.000 for tapt arbeidsinntekt.

Dermed blir skuespilleren avkrevd tilsammen 1.898.000 kroner i inndragning og erstatning.

Forsvarer Petter Bonde avviser på vegne av sin klient kravene.

Enda en voldssak

Mannen er i tillegg tiltalt for en rekke andre forhold, blant annet vold mot en tidligere toppfotballtrener og diverse trafikklovbrudd. Til sammen utgjør tiltalen 16 poster.

Da saken startet i forrige uke ble det kjent at han er er tiltalt i enda en voldssak. 28. august i 2018 slo og kneet han en annen mann i ansiktet gjentatte ganger.

Voldsepisoden ble tatt opp på en video som er blitt spredt i sosiale medier.

33 kilo kokain

Skuespilleren er dømt flere ganger tidligere, og er i tillegg under etterforskning i en stor narkotikasak. Document omtalte pågripelsen 1. november i fjor. i en sak om blant annet et tosifret antall kilo kokain.

I retten ble det i forrige uke opplyst at det dreier seg om 33 kilo.

«Sexfelle-saken»

I 2013 ble 25-åringen utpekt som hjernen bak den såkalte «sexfelle-saken», der han fysisk mishandlet, truet og presset minst sju menn for penger etter å ha lokket dem med sex med unge kvinner.

For dette fikk han 373 timers samfunnsstraff. Straffen ble såpass mild fordi han samarbeidet med politiet og fordi det gikk lang tid før saken kom for retten. I tillegg var han mindreårig da volden ble begått.

I august i fjor møtte skuespilleren i Oslo tingrett og forklarte seg om grov vold, samt vold og trusler mot politifolk og arrestforsvarere.

Han ble frifunnet for grov vold, men dømt til ett år og én måneds fengsel, blant annet for en episode der han på fengselscellen var utagerende og sparket en arrestforvarer og spyttet en annen i ansiktet.

Dom i volds- og halliksaken er ventet før fellesferien.

 

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.