OSLO TINGRETT: Aktor krever fire års forvaring for en 18-åring som står tiltalt for drapsforsøk etter at en mann ble knivstukket i Oslo i fjor vinter.

«Hamza» (ikke hans virkelige navn) står sammen med to andre tiltalt for drapsforsøk og medvirkning til drapsforsøk etter at en mann i 20-årene ble knivstukket på Skullerud i Oslo 26. januar i fjor. For de andre to, begge 23 år, ber aktor om fengsel i henholdsvis fem år og to år og seks måneder, samt inndragning av kniver, skytevåpen og ammunisjon.

Voldsofferet ble knivstukket gjentatte ganger i halsen og overkroppen. Han ble alvorlig, men ikke kritisk, skadet. Ifølge påtalemyndigheten skjedde knivstikkingen uten foranledning og hadde karakter av overfall.

Svært uvanlig

Det er svært uvanlig i norsk rett at man dømmer mindreårige til forvaringsstraff. Hamza var knapt 17 og et halvt år da knivstikkingen fant sted. Aktor, statsadvokat Stian F. Hermansen, mener Hamza skal dømmes til fire års forvaring med minstetid på to år og åtte måneder.

– Barnevernstiltak er prøvd, tverrfaglige tiltak er prøvd, samfunnsstraff, deldom og fengsel er prøvd, men det er ingen realistisk mulighet for å ivareta samfunnsvernet med andre virkemidler enn ved forvaring, sa Hermansen under sin prosedyre i Oslo tingrett lørdag.

Alderen til tross er Hamza en av Oslos mest notorisk kriminelle. I tillegg til drapsforsøk står han nå tiltalt for å ha helt kokende vann over en medinnsatt på ungdomsenheten ved Bjørgvin fengsel slik at han fikk andregrads forbrenning på ansikt, høyre arm, brystkasse og begge lår.

Hamza innrømmer straffskyld for skoldingen, som forøvrig er fanget opp av fengselets overvåkningskameraer, men nekter straffskyld for knivstikkingen. Hans forsvarer, advokat Jørgen Nicolai Hilsen Mowinckel, ba om frifinnelse for drapsforsøk.

«Ekstraordinære omstendigheter»

Det skal ifølge loven «helt ekstraordinære omstendigheter» til for å dømme en mindreårig til forvaring. Forvaring innebærer at man blir fengslet på ubestemt tid, og idømmes dersom det er stor fare for at lovbryteren vil gjenta forbrytelsen eller regnes som farlig for samfunnet.

Omstendighetene rundt Hamza er ekstraordinære i den forstand at han, sammen med sin bror, var blant Oslos verste ungdomskriminelle allerede da de var 14–15 år. Aftenposten har fulgt brødrene tett gjennom flere år. I forbindelse med deres første rettssak i 2020 skrev avisen:

For et par år siden hadde Oslo-politiet en liste med 38 ungdommer, alle med minst ti straffbare forhold hver. Høyt oppe på verstinglisten troner Hamza og Ahmed. Til sammen er brødrene blitt anmeldt 136 ganger. Barnevernet har mottatt minst 112 bekymringsmeldinger om dem.

Slag i slag

Brødrene begikk svært mye kriminalitet før de nådde den kriminelle lavalderen, forhold de følgelig ikke ble straffet for. Første gang de ble dømt var for tre år siden. Siden har det gått slag i slag i Oslo tingrett.

I februar 2020 fikk Hamza ett år ubetinget fengsel for blant annet for ran, frihetsberøvelse og trusler med kniv. I juni 2020 dømte tingretten ham til 90 timer samfunnsstraff for tre tilfeller av trusler mot offentlige tjenestepersoner, kroppskrenkelse, fem tilfeller av trusler og skadeverk. Kriminalomsorgen avbrøt samfunnsstraffen i februar 2021 på grunn av at Hamza ble siktet for nye straffbare forhold.

I juni 2021 fikk han 11 måneder ubetinget fengsel og 6 måneder betinget, blant annet for et grovt ran og tre tilfeller av oppbevaring av machete på offentlig sted. Straffen var en fellesstraff med det som var igjen av samfunnsstraffen.

i juli i fjor ble Hamza dømt til ett år fengsel for kroppsskade, trusler, bæring av machete og oppbevaring av mindre kvanta marihuana og cannabis.

 

Kjøp bøker fra Document Forlag!

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.