Denne publiseringen var i strid med Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Les uttalelsen fra Pressens Faglige Utvalg her.

 

Politiet rykket ut med store mannskaper til Tøyen T-banestasjon lørdag kveld. Foto: Alf Simensen / NTB

En av de fire som er siktet for drapsforsøk etter knivstikkingen av en 16-åring på T-banen i Oslo lørdag, ble for kun tre måneder siden dømt for knivstikking.

Abdirahman “angrep plutselig og helt uten grunn”, heter det i dommen, som påpeker at 18-åringen allerede har pådratt seg et langt strafferegister.

De fire som mandag ble fengslet, siktet for å ha knivstukket gutten, er Abdirahman M. (18), Abdulahi A. (20), Liban A. (20) og Nuuradiin M. (19). Knivstikkingen skjedde på T-banen, mellom stasjonene Grønland og Tøyen.

Den 16 år gamle gutten er alvorlig skadet og var mandag fortsatt innlagt på sykehus.

De siktede ble fengslet for fire uker, samtlige med brev- og besøksforbud i hele perioden og fullstendig isolasjon og medieforbud i to uker. Oslo tingrett begrunner fengslingen med at det er fare for bevisforspillelse dersom de løslates.

Ingen av de siktede erkjenner straffskyld, sa forsvarerne deres søndag.

Ytterligere en mann er siktet for å ha bistått de øvrige siktede etter hendelsen, men han er ikke fremstilt for fengsling.

Kjenninger av politiet

Samtlige involverte er kjent for politiet fra før, har politiet opplyst. Nuuradiin M. ble varetektsfengslet i januar, siktet for ran.

Abdirahman ble 7. desember dømt til syv måneders fengsel for å ha knivstukket en mann i ryggen på Grønland i fjor sommer. Han ble også dømt for besittelse av knapt 70 gram cannabis, samt for å prøve å stikke av fra politiet, noe som endte med at bilen han kjørte, krasjet inn i et autovern.

Mindre enn tre måneder etter at dommen ble forkynt for ham i Oslo tinghus 14. desember, er han nå igjen siktet for knivstikking.

Dommen fra desember er rettskraftig, bekrefter hans forsvarer, advokat Chamkor Singh Nagra, overfor Document.

Fikk ikke ta ut penger – ble sint

Knivstikkingen skjedde like før midnatt 28. juni i fjor på Deli de Luca på Grønland i Oslo. Abdirahman, som var sammen med tre andre unge menn, ville ta ut penger fra kassen. Det var imidlertid ikke mulig i denne kiosken, og da en av de ansatte i kiosken forklarte det, ble Abdirahman sint.

Det ble utvekslet noen skjellsord, Abdirahman “sa også noe sånt som ‘vent deg etter jobb’, og han slo hånden mot disken flere ganger”, ifølge dommen.

Den ansatte sa at de måtte forlate lokalet, og viste dem ut. Han ble stående rett utenfor kiosken og snakke med en av ungdommene. Det så ut til at Abdirahman og de andre dro videre.

Like etterpå kom [Abdirahman] løpende tilbake mot [N.N.], bak ryggen hans. [N.N.] merket at [Abdirahman] kom mot han. Han rakk likevel ikke å snu seg før [Abdirahman] stakk han med en kniv i nedre del av ryggen. [Abdirahman] gjorde noen flere utfall mot [N.N.] med kniven, men traff ham ikke flere ganger. [N.N.] kom seg samtidig raskt tilbake inn i kiosken og lukket dørene. [Abdirahman] og kameraten stakk fra stedet.

“Et barn”

Volden førte til både fysiske og psykiske skader for den kioskansatte, som ikke lenger føler seg trygg på jobb. Retten mener at straffenivået i utgangspunktet ville vært fengsel i om lag ni måneder for knivstikkingen “dersom [Abdirahman] var voksen”.

[Abdirahman] var 17 og et halvt år da han knivstakk [N.N.]. Han var derfor et barn – og det er han fortsatt etter loven. Når retten skal ta avgjørelser som gjelder barn, må den ta hensyn til hva som er det beste for barnet. Det står i Grunnloven og FNs barnekonvensjon. Straffeloven § 33 sier videre at den som var under 18 år da han gjorde noe straffbart, bare kan dømmes til ubetinget fengselsstraff «når det er særlig påkrevd».

Abdirahman var “et barn” på 17 år og 11 måneder da han ble dømt.

Langt strafferegister

Abdirahman ønsket selv å bli dømt til samfunnsstraff eller ungdomsstraff, men retten mente at “ubetinget fengsel er særlig påkrevet”.

Retten mener at det er svært høy risiko for at [Abdirahman] igjen vil gjøre kriminelle handlinger dersom han dømmes til ungdomsstraff eller samfunnsstraff. Selv om han er ung, har han et langt strafferegister. Han ble domfelt for ran ved bruk av kniv for mindre enn to år siden. Han fikk da en ungdomsstraff med ti måneders gjennomføringstid. Før denne dommen har han to påtaleunnlatelser. Han har også fått to påtaleunnlatelser våren og sommeren 2021, for to narkotikaovertredelser og for å kjøre bil uten førerkort. Dette var i perioden da han gjennomførte ungdomsstraffen. Nå dømmes han for flere straffbare handlinger som han har gjort i løpet av sommeren og høsten i år, på tre ulike kvelder.

Retten bemerker at Abdirahman også er siktet i to andre saker.

Det gjelder en alvorlig sak om drapsforsøk, og en sak om grovt ran. Selv om han skal anses uskyldig i disse sakene inntil det motsatte er bevist, så viser disse siktelsene, sammen med hans strafferegister, at han er del av et belastende miljø.

Lite egnet

Retten mente at Abdirahman “fremstår som lite egnet til å gjennomføre ungdomsstraff eller ungdomsoppfølgning. Det samme gjelder samfunnsstraff.

Han har ikke fulgt opp avtaler og tilbud som han har fått fra barnevernet og Røde Kors – og som i utgangspunktet har vært tilbud han har ønsket seg. Det har vært vanskelig for han å møte til slike avtaler selv om det har vært flere voksne rundt som har forsøkt å støtte han, både i familien og i barnevernet.

Abdirahman har ikke erkjent straffansvar for knivstikkingen, og har heller ikke villet forklare seg om den, påpeker retten.

– Insentiv til å holde seg unna kriminalitet

Retten dømte dermed Abdirahman til fengsel, med rabatt, siden han var under 18 år. “I tillegg bør en betydelig del av fengselsstraffen gjøres betinget, med en prøvetid på to år.” Dette vil gi Abdirahman “et ekstra insentiv til å holde seg unna kriminelle handlinger i prøvetiden”, skriver retten optimistisk.

Mindre enn tre måneder senere er Abdirahman siktet for drapsforsøk på en 16-åring.

Videre kan han bli ferdig med soningen i fengselet før han fyller 18, slik at han kan fortsette å være i ungdomsfengselet der han er nå. Han har selv uttrykt at han ikke vil være i fengsel for voksne.

Straffen ble syv måneders fengsel, hvorav fire betinget.

Abdirahman ble også dømt til å betale den kioskansatte 25.000 kroner i erstatning: “Retten har da lagt vekt på at [Abdirahman] angrep [N.N.] mens han var på jobb. [Abdirahman] angrep plutselig og helt uten grunn. Han skadet [N.N.] både fysisk og psykisk.”

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her! Du kan også kjøpe e-boken her.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her! Du kan også kjøpe den som e-bok e-bok.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.