Mannen ble knivstukket gjentatte ganger i hode og kropp så et ribben ble delt i to og deler av tykktarmen trengte ut av såret. En av de tiltalte er også siktet for drapsforsøket på T-banen 11. mars.

Ahmed A. (18) er tiltalt for drapsforsøk, og fire andre er tiltalt for grov vold etter at en ung mann ble knivstukket på Stovner i Oslo 16. mars i fjor. Det skal ha vært flere vitner til knivstikkingen.

Abdul-H. M., (19), Basir A. (19), Darea H. (18) og Abdirahman M. (18) er tiltalt for grov kroppsskade. Samtlige fem tiltalte var 17 eller 18 år da drapsforsøket skjedde.

Like før klokken 20 16. mars i fjor fikk politiet melding om knivstikking ved Tokerudberget 12 på Stovner. To menn rundt 18-20 år ble funnet skadet ved en boligblokk. En av dem var alvorlig skadet, og ble straks kjørt til sykehus for operasjon.

Uklart motiv

De to fornærmede i saken er brødre, opplyser statsadvokat Cecilie Schløsser Møller.

– Hva var motivet for handlingene?

– Det er vanskelig å si, fordi alle de tiltalte har benyttet seg av sin rett til ikke å forklare seg til politiet. Men vi vet at det var en form for konflikt eller uenighet mellom de fornærmede og de tiltalte. Dette vil vi forhåpentligvis få vite mer om under hovedforhandlingen.

– Kun én er tiltalt for drapsforsøk, de øvrige er ikke tiltalt for medvirkning til det samme, men for grov kroppsskade?

– Jeg mener det kun er han som knivstakk som hadde drapsforsett. De andre medvirket til handlingen, men det kan ikke bevises utover enhver rimelig tvil at de hadde forsett om noe mer enn grov kroppsskade, sier Schløsser Møller.

– Hugde mot hodet og overkroppen

Ahmed A. forsøkte ifølge tiltalen “å drepe [fornærmede 1] ved å hugge mot hodet og overkroppen hans gjentatte ganger med kniv. Et stikk gikk gjennom armen, inn i armhulen og videre inn i huden på brystkassen. Deretter stakk han [fornærmede 1] i ryggen, slik at et ribben ble delt i to og deler av tykktarmen trengte ut av sårskaden.”

Skadene var “potensielt livstruende”, og medførte at fornærmede måtte opereres. Drapsforsøket lyktes ikke fordi fornærmede “delvis klarte å verge seg mot angrepet samtidig som andre tilstedeværende grep inn fysisk, samt at han fikk rask medisinsk hjelp.”

De øvrige fire tiltalte skal ha medvirket til volden ved å planlegge angrepet sammen med Ahmed A. De er tiltalt for grov kroppsskade: “det særlig legges vekt på at den hadde til følge uhelbredelig lyte eller skade, sykdom eller arbeidsudyktighet av noen varighet eller sterk smerte og for øvrig at den er begått av flere i fellesskap og er forøvd ved bruk av kniv.”

De hadde med seg flere kniver, hvorav to ble innkjøpt samme dag. Under hendelsen stilte de seg rundt [fornærmede 1] slik at han ikke kom seg unna, slo og/eller sparket ham og/eller truet ham med kniv og eller forsøkte å stikke eller skjære ham med kniv gjentatte ganger. Volden ble utført etter gjensidig oppfordring i ord eller handling.

Også broren angrepet

Ved samme anledning skal også fornærmedes bror ha blitt angrepet av samtlige fem tiltalte. Ifølge tiltalen stakk de broren “gjentatte ganger med kniv og/eller slo, sparket og trampet på ham mens han lå på bakken. [Fornærmede 2] fikk to kutt på høyre legg, et kutt på venstre overarm og et kutt på høyre hånd som måtte syes med flere sting, samt pådro seg hjernerystelse. Volden ble utført etter gjensidig oppfordring i ord eller handling.”

Tre timer før episoden ved Tokerudberget, like før klokken 17, ble broren (fornærmede 2) truet med kniv av Darea H. ved Ungdomshuset Blokk 58 ved Stovner Senter. Abdirahman M. er tiltalt for medvirkning til trusselen, fordi han skal ha gitt kniven til Darea.

Siktet, tiltalt og dømt for tre knivstikkinger

Tiltalen ble tatt ut av statsadvokat Schløsser Møller ved Oslo statsadvokatembeter 9. mars.

To dager etter ble Abdirahman M. siktet for drapsforsøket på T-banen. På T-banen mellom Tøyen og Grønland ble en 16-åring 11. mars knivstukket for øynene på sjokkerte reisende, voksne som barn. Abdirahman er siktet sammen med tre andre: Abdulahi A. (20), Liban A. (20) og Nuuradiin M. (19).

Tre måneder tidligere, 7. desember, ble samme Abdirahman dømt til syv måneders fengsel for å ha knivstukket en mann i ryggen.

Han ble også dømt for besittelse av knapt 70 gram cannabis, samt for å prøve å stikke av fra politiet, noe som endte med at bilen han kjørte, krasjet inn i et autovern.

“Svært høy risiko”

Oslo tingrett mente i desember at det var “svært høy risiko for at [Abdirahman] igjen vil gjøre kriminelle handlinger dersom han dømmes til ungdomsstraff eller samfunnsstraff. Selv om han er ung, har han et langt strafferegister. Han ble domfelt for ran ved bruk av kniv for mindre enn to år siden. Han fikk da en ungdomsstraff med ti måneders gjennomføringstid. Før denne dommen har han to påtaleunnlatelser. Han har også fått to påtaleunnlatelser våren og sommeren 2021, for to narkotikaovertredelser og for å kjøre bil uten førerkort. Dette var i perioden da han gjennomførte ungdomsstraffen. Nå dømmes han for flere straffbare handlinger som han har gjort i løpet av sommeren og høsten i år, på tre ulike kvelder.”

Retten bemerket at Abdirahman også er siktet i to andre saker.

Det gjelder en alvorlig sak om drapsforsøk, og en sak om grovt ran. Selv om han skal anses uskyldig i disse sakene inntil det motsatte er bevist, så viser disse siktelsene, sammen med hans strafferegister, at han er del av et belastende miljø.

– Insentiv til å holde seg på matta

Retten dømte dermed Abdirahman til fengsel, med rabatt, siden han var under 18 år. «I tillegg bør en betydelig del av fengselsstraffen gjøres betinget, med en prøvetid på to år.» Dette vil gi Abdirahman «et ekstra insentiv til å holde seg unna kriminelle handlinger i prøvetiden», skrev retten optimistisk.

Mindre enn tre måneder etter forkynnelsen av dommen ble Abdirahman siktet for drapsforsøket på T-banen. Og nå er han altså tiltalt for grov kroppsskade.

Statsadvokaten kjente ikke til dommen Abdirahman fikk i desember da Document tok kontakt.

– Har du kommentar til at han også er siktet for knivstikkingen på T-banen?

– Ikke annet enn at jeg er klar over det, sier statsadvokat Cecilie Schløsser Møller.

Rettssaken mot Ahmed A., Abdul-H. M., Basir A., Darea H. og Abdirahman M. er berammet 23. mai, og skal pågå til 16. juni.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.