Abdullahi A. (23) og Akil A. (19) er siktet for knivstikkingen på Furuset i Oslo mandag. Onsdag ble de varetektsfengslet for fire uker.

Politiets mener de to kan ha knivstukket hverandre, og har siktet Akil for drapsforsøk og Abdullahi for grov vold (grov kroppsskade).

En tredje mann, som politiet ennå ikke har fått tak i, har status som både mistenkt og fornærmet i saken. Politiet mener han var til stede da de to ble knivstukket. Han er ikke siktet eller besluttet pågrepet, men «har [ikke] meldt seg for politiet til tross for oppfordringer om dette», skriver Oslo tingrett i en av kjennelsene.

– Politiet arbeider videre med å få inn informasjon og har blant innhentet video, i tillegg til å foreta vitneavhør. Politiet mener at også en tredje person var til stede da hendelsen skjedde, og er svært interessert i å komme i kontakt med vedkommende, heter det i en pressemelding fra politiet onsdag.

De to ble knivstukket nær Furuset senter i Oslo mandag ettermiddag. Abdullahi ble funnet like ved åstedet, mens politiet fant Akil i en leilighet i nærheten.

Hardt skadet

Begge ble innlagt på sykehus. Akil ble utskrevet onsdag. Han er avhørt av politiet, mens Abullahi er så hardt skadet at han ennå ikke har kunnet forklare seg for politiet.

Akil nektet straffskyld for drapsforsøk og begjærte seg løslatt under fengslingsmøtet i Oslo tingrett. Han mener seg utsatt for et angrep, og at han handlet i nødverge.

Av kjennelsen fremgår det at politiet ikke har kontroll på «skadegjenstanden», altså kniven som skal ha blitt brukt til å stikke Abdullahi.

Retten utelukker ikke at Akil kan ha handlet i selvforsvar:

Retten finner det mest sannsynlig at det i utgangspunktet forelå en nødvergesituasjon, men at vilkårene for å anse siktedes handling som en lovlig nødvergehandling ikke er oppfylt fordi hans handling gikk lenger enn nødvendig.

Straffedømt flere ganger

Abdullahi er straffedømt flere ganger tidligere.

I august 2018 fikk han 30 dagers betinget fengsel for besittelse av 100 gram marihuana. I august 2020 ble han dømt til fengsel i 110 dager for knivtrusler mot en bartender i Oslo, samt besittelse av tre kniver da han ble pågrepet.

I oktober fikk han ett år og ni måneders fengsel for å ha stukket en mann i magen med kniv på Majorstuen i Oslo i 2019. Oslo tingrett mente det var drapsforsøk, og idømte fire og et halvt års fengsel. Abdullahi anket dommen, og Borgarting lagmannsrett nedjusterte til «grov kroppsskade», og reduserte straffen til ett år og ni måneder.

3. oktober skal han møte for Follo og Nordre Østfold tingrett, tiltalt blant annet for å ha helt kokende vann over nakken på en mann i Eidsberg fengsel.

Akil er tidligere ilagt forelegg for blant annet bæring av kniv på offentlig sted.

Begge fengslingene er begrunnet i bevisforspillelsesfare, og begge er underlagt brev- og besøksforbud i hele perioden.

 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.