Politi under utrykning på et voldsåsted øst i Oslo. Foto: Morten Holm / NTB

De seneste ukene har det vært uvanlig mye grov vold i Oslo. Hele fire skyteepisoder og en rekke knivstikkinger har preget nyhetsbildet.

Avisa Oslo oppsummerer den dystre statistikken fra hovedstaden den seneste tiden.  Det er ikke tall som styrker det bildet av «trygge Oslo» som både justisministeren og politiet har forsøkt å tegne.

*29. juli ble en mann skutt i Birkelunden på Grünerløkka. Han ble alvorlig skadet, men er utenfor livsfare. En 30 år gammel ble pågrepet 23. august og siktet for drapsforsøk. Han sitter nå varetektsfengslet.

*30.august ble det løsnet skudd mellom to biler i Torshovgata på Torshov, ikke langt fra bydelsbarene Bruun-Larsen og Lasarett. Tre menn har status som fornærmet og to menn er siktet i saken, men begge ble løslatt etter avhør. Politiet har siden gått ut med at det kan dreie seg om knallskudd.

*2.september ble det igjen skutt mellom biler på Torshov, denne gangen i Lammers’ gate/Nordkappgata. En 22 år gammel mann ble senere pågrepet på Stovner og fremstilt for varetektsfengsling.

I tillegg til skyteepisodene har det vært en rekke andre, alvorlige voldsepisoder den siste tiden:

*28. august: Politiet fikk meldinger om en trusselsituasjon der flere ungdommer skal ha jaget en annen gruppe med ungdommer med kniv på Stovner. Det ble satt inn store politiressurser i form av hundepatrulje og helikopter. Ingen personer skal imidlertid ha blitt skadet.

*30. august: En ung mann ble knivstukket ved Stovner senter og kritisk skadet. En 18-årig er pågrepet, siktet for drapsforsøk og varetektsfengslet. Han nekter straffskyld. Ifølge venner av ham som Avisa Oslo har snakket med, skal han ha handlet i nødverge. Politiet har også bekreftet at det er et tema i etterforskning.

*4. september: En person ble lettere skadet etter en knivstikking, også det ved Stovner senter. Ingen er så langt pågrepet, etter det Avisa Oslo kjenner til.

*5.september: To menn er siktet for henholdsvis drapsforsøk og kroppsskade etter at de skal ha knivstukket hverandre på Furuset. Like før fikk politiet meldinger om to grupper som truet hverandre med kniv på Tveita – kun få T-banestopp unna.

*6. september: En mann i 30-årene ble knivstukket ved Vaterlandsparken i sentrum. En 20-årig mann er pågrepet, siktet for grov kroppsskade og sitter i dag i varetekt.

*13. september: En ung mann ble knivstukket ved Tveita-senteret. Så langt er tre personer – en av dem mindreårig – pågrepet og siktet for drapsforsøk eller medvirkning til drapsforsøk. Tidligere denne uken ble samtlige varetektsfengslet i to uker.

De seneste skytingen fant sted på Kampen øst i Oslo søndag morgen. Avisa Oslo skriver:

Like før klokken 05.30 søndag morgen fikk politiet meldinger om flere smell i Brinken på Kampen. En mann i 20-årene ble kjørt til sykehus med alvorlige, men ikke livstruende skader. Han skal ha hatt skader i et bein, opplyser politiet.

To mørkkledde personer skal ha blitt observert løpende fra stedet, men søndag ettermiddag er fremdeles ingen pågrepet i saken.

– Det er ingen pågripelser per nå, men det er en prioritert sak hos oss. Både tekniske og taktiske etterforskningsskritt holdes på med, i dette øyeblikk, sier Mona Nordby ved krimvakta i Oslo politidistrikt.

Like før midnatt søndag er situasjonen fortsatt den samme: Ingen er så langt pågrepet, får Avisa Oslo opplyst fra krimvakta.

Les også denne saken fra 2019:

Dagsnytt 18: Oslos nye politimester tåkelegger om voldsutøverne

 

To viktige bøker av Kent Andersen, bestill dem her:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp Kents bok her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.