Politiet er på åstedet etter at en mann ble funnet drept på en parkeringsplass ved Løkenåsen skole i Lørenskog den 28. april 2023. Foto: Annika Byrde / NTB.

En av de siktede for drapet i Lørenskog i april ble som 15-åring dømt for draps­forsøk etter å ha hugget en mann i ryggen med en jaktkniv. Hadde draps­forsøket blitt begått tre uker tidligere, hadde den nå 18 år gamle mannen gått helt fri for straff.

Kort etter ble han dømt for grov vold i en annen sak, og kun en måned før Lørenskog-drapet hadde han sluppet ut av politiets varetekt, siktet for en grov volds­hendelse i Kviteseid i februar.

Også broren hans, som da var 17 år, ble dømt i saken om draps­forsøk. 17-åringen brukte en machete mot offeret.

Fem siktet

Fem personer er pågrepet og siktet etter drapet på parkerings­plassen i Lørenskog, tre av dem er fengslet. 18-åringen ble fengslet i forrige uke. Alle fem nekter straff­skyld.

Samtidig med 18-åringen ble også en 23-åring fengslet. 18-åringen har et vestlig, spansk­klingende navn, 23-åringen har trolig bakgrunn fra Tyrkia. Også 23-åringen er tidligere dømt for vold.

Kjennelse sladdet

Onsdag ble ytterligere en mann fengslet i drapssaken. Romerike og Glåmdal tingrett har imidlertid både forbudt gjengivelse av hele fengslings­kjennelsen, og sladdet siktedes navn og fødselsdato. Det er ikke oppgitt hjemmel for sladdingen, noe Document har etterlyst overfor domstolen.

De to som ble varetekts­fengslet 2. mai, 18-åringen og 23-åringen, slapp ut av varetekt kun en måned før de ble pågrepet for drapet i Lørenskog.

De er siktet for grov kropps­skade mot en mann i 50-årene i Kvitseid i februar.

– Utrolig villskap

– Han ble slått nær sagt overalt med en utrolig villskap. Det var ingen grenser i den volds­utøvelsen, har mannens bistands­advokat Jonny Sveen, tidligere sagt til VG.

Uten medisinsk behandling hadde mannen omkommet, ifølge advokaten.

– Det var veldig kritisk en periode. Han lå lenge på sykehus, og har hatt to innleggelser etter at han ble skrevet ut også. Volden har vært livs­endrende for ham, sier Sveen.

Politiet ser foreløpig ingen direkte sammenheng mellom voldssaken i Kviteseid og drapssaken i Lørenskog.

“Stygge blikk” endte i drapsforsøk

Den siktede 23-åringen er i tillegg tiltalt for oppbevaring av knapt en kilo cannabis. Saken er berammet for Oslo tingrett nå i mai.

Drapsforsøket 18-åringen er dømt for, fant sted 6. oktober 2019 på Veitvet i Oslo.

Om opptakten til draps­forsøket heter det i dommen:

En eller to uker forut for 6. oktober 2019 gikk fornærmede [N.N.] forbi en gjeng med gutter på Veitvet. Det ble utvekslet stygge blikk, «blikking», mellom fornærmede og noen i gjengen. Mens fornærmede gikk med ryggen til, ble det kastet en stein, som landet ved siden av ham. Fornærmede følte seg truet. Han ringte til sine venner [N.N.] og [N.N.] og fortalte om hendelsen. Han var sur fordi hendelsen fikk ham til å føle seg utrygg i det området der han bor.

“Stygge blikk” endte altså med drapsforsøk.

Fornærmede prøvde å løpe fra stedet, men ble innhentet av tiltalte og hans venner. Fornærmede var omringet og ble holdt og slått da tiltalte stakk ham to ganger med kniv i ryggen.

(…)

Fornærmede har forklart at han har hatt smerter på grunn av såret på ryggen. Han er også påført arr. Fornærmede har fortalt at han ikke klarer å trekke pusten ordentlig. Det gjør det vanskelig å bli andpusten og trene. Når han gjør visse bevegelser eller øvelser, får han vondt i sårene.

Fornærmede har videre fortalt om psykiske etter­virkninger i form av dårlig søvn og at han har blitt redd for å gå ut. Han klarer ikke å være blant folk han ikke kjenner. Han har beskrevet at han alltid pleier å se seg over skulderen og at han ikke klarer å høre skritt bak seg fordi det gir ham følelsen han hadde etter at han var blitt knivstukket.

Kniv med “bukåpner”

Det var den nå 18-årige mannen som påførte offeret de livstruende skadene med sin jaktkniv, beskrevet slik i dommen: “På oversiden av bladet er det en slags mothake, som er beskrevet som en bukåpner. Det er åpenbart at en kniv av denne typen har stort skade­potensiale.”

18-åringen hadde fylt 15 år mindre enn tre uker før draps­forsøket. 15 år er den kriminelle lavalder i Norge. Broren, som akkurat hadde fylt 17, ble dømt for medvirkning til grov kropps­skade. En tredje medtiltalt, som også ble dømt for medvirkning til grov kropps­skade, var 16 år og fem måneder på gjernings­tidspunktet.

Alvoret

Retten påpeker at “tiltalte i liten grad synes å ha tatt innover seg alvoret i det som skjedde”.

Tiltalte har uttalt i retten at han har kontroll over egne reaksjoner og at dette ikke er noe han trenger å jobbe med.

Tiltalte har sagt at han lærte mye av hendelsen i oktober 2019 og det å sitte i varetekt etterpå. Han har sagt at han ikke gikk med kniv etter hendelsen. Like fullt er han 12. mars 2020 gitt en påtale­unnlatelse for over­tredelse av kniv­forbudet den 4. februar 2020.

(…)

Tiltalte har også forklart at han har brutt kontakten med personer som han var sammen med i oktober 2019. Samtidig er det fremkommet opplysninger i retten om at tiltalte er tiltalt for medvirkning til et volds­forhold som skal ha skjedd i mai 2020.

Retten “merket seg” imidlertid at tiltalte var sammen med to av sine tidligere venner under volds­hendelsen.

Den nå 18-årige mannen ble i desember 2020 dømt til 2 år og 9 måneders fengsel, hvorav 1 år og 9 måneder betinget for draps­forsøket. Tre måneder senere, i mars 2021, ble han dømt til 60 dagers betinget fengsel i den andre voldssaken.

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.