En 27-åring ble knivstukket og livstruende skadet midt i Oslo sentrum om kvelden 17. mai. Tilstanden hans er nå stabil. Operativ uteleder Svein Arild Jørundland snakker med pressen på åstedet. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

To menn er fengslet for drapsforsøk på Egertorget i Oslo 17. mai, en tredje mistenkt er løslatt men fortsatt siktet.

Offeret ble først beskrevet som livstruende skadet, men tilstanden hans er nå stabil.

De to ble fredag fengslet i Oslo tingrett for fire uker med brev- og besøksforbud og delvis isolasjon i hele fengslingsperioden.

De tre mistenkte ble pågrepet onsdag denne uken. Samtlige nekter straffskyld.

– Min klient erkjenner å ha stukket fornærmede med kniv, men han har aldri hatt til hensikt å påføre ham betydelig skade. Handlingen ble gjort i nødverge, sier 31-åringens forsvarer Erling Mehus til TV 2.

Han ble ikke trodd av retten:

«Etter rettens vurdering er det usannsynlig at siktede befant seg i en straffriende nødvergesituasjon. Retten viser i den forbindelse blant annet til tidspunktet og stedet for handlingen omtalt i siktelsen, og opplysningene i dokument 0605 og 050102. Det er videre sannsynlig at siktede har handlet med viten og vilje, og at han har hatt forsett med hensyn til dødsfølge. Retten peker her på at siktede stakk fornærmede i magen med kniv på stedet og tidspunktet omtalt i siktelsen»

Retten, ved dommer Knut Hvidsten, fant skjellig grunn til å mistenke 20-åringen for medvirkning:

«På bakgrunn av dette er det skjellig grunn til å mistenke siktede for medvirkning til drapsforsøk, gjennom psykisk medvirkning. Gjennom sin handlemåte har siktede sannsynligvis tilskyndet eller på annen måte solidarisert seg med drapsforsøket, og har sannsynligvis også handlet forsettlig. På denne bakgrunn er det ikke nødvendig for retten å ta stilling til om siktede også med skjellig grunn selv kan mistenkes for drapsforsøk.»

Offeret er en 27 år gammel mann som har forklart til politiet at han ikke kjente gjerningspersonene. Opplysningen er bekreftet av de siktede: De kjente ikke offeret.

– Slik saken fremstår nå, er fornærmede et tilfeldig offer, sier Anne Alræk Solem, sjef for seksjon for etterforskning av alvorlige voldssaker i Oslo.

Vaktleder Arne Caspersen ved Oslo-politiets kriminalvakt opplyste lørdag til Aftenposten at det ikke dreide seg om et ransforsøk og at 27-åringen har sagt at det ikke var noen grunn til at han skulle bli knivstukket.

Omkvedet: «Norske statsborgere»

Helt fra pågripelsene har politiet identifisert de tre siktede som «norske statsborgere». Når Document kontakter Alræk Solem og spør om deres etnisitet, får vi følgende svar per sms:

«Norske statsborgere»

I svar til Alræk Solem påpeker vi at det ikke var svar på spørsmålet: «Jeg presiserer at jeg spurte om etnisitet, ikke statsborgerskap», men vi får ikke flere svar fra Alræk Solem.

I ettermiddag snakket vi med påtaleansvarlig, politiadvokat Ida Fengsrud, men heller ikke hun ville svare:

– De er norske statsborgere.

– Det vet jeg, spørsmålet gjaldt etnisitet.

– Det kommenterer vi ikke.

Fredag ettermiddag kom imidlertid fengslingskjennelsene, og av dem fremgår tydelig at de fengslede ikke er norsk-etniske. 20-åringen har et navn og en facebookside som antyder pakistansk bakgrunn. 31-åringen har trolig pakistansk eller indisk bakgrunn.

31-åringen tok betenkningstid med tanke på anke av fengslingskjennelsen.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂