Midt på blanke ettermiddagen, midt i sentrum av Tønsberg, blir to gutter knivstukket. Seks unge menn er siktet for drapsforsøk. Samtlige nekter straffskyld.

Guttene, begge under 15 år, fikk ikke livstruende skader.

Ingen av de fem som har vært fengslet i saken, har norske navn.

Idyllen flerres

Tønsberg er en småby mange mest forbinder med sol og sommer. 20. juli klokken 16.10 blir idyllen brutt. Ved Fayes gate 5, like ved Farmandtorget i den ellers søvnige Vestfold-byen, blinker det i knivstål. Blod flyter.

Et øyenvitne beskriver overfor Tønsbergs Blad synet av en person som satt på en trapp, tildekket av blod.

– Det var masse folk, og politiet løp ut av bilene med maskingevær. Det føltes litt skummelt å stå der og se på, så jeg gikk bare videre, fortalte tipseren, som ønsker å være anonym.

Øyenvitner har beskrevet en gjeng unge som kranglet høylytt mens de beveget seg fra bussterminalen mot åstedet.

– Det ser ut som bakgrunnen er en situasjon i forbindelse med et tilfeldig møte på VKTs bussterminal. Det kan forandre seg etter hvert som saken etterforskes videre, sa politiinspektør Odd Skei Kostveit til Tønsbergs Blad mandag.

Kjent for politiet

Politiet har siktet seks personer for drapsforsøk eller medvirkning til drapsforsøk, hvorav fem har sittet fengslet. Alle fem er i alderen 17–19 år.  Tre av dem ble løslatt sist uke. Politiet mente det ikke var grunnlag for å be om forlengelse av varetektsfengslingen for de tre, men samtlige seks er fortsatt siktet.

Flere av de siktede er kjent for politiet fra tidligere, har politiet opplyst.

De to som fortsatt sitter fengslet, er en 17-åring og en 18-åring. Politiet mener det var 17-åringen som knivstakk de to guttene.

– Den personen som brukte kniv, løslates ikke. Og en annen, som ser ut til å ha en mer sentral rolle enn de andre, blir også sittende i varetekt, har Kostveit opplyst til NRK.

Han sier at alle de seks siktede og de to fornærmede guttene har forklart seg til politiet i avhør.

– En slags kobling

Ifølge politiadvokat Pernille Flage i Sør-Øst politidistrikt skal det være «en slags kobling» mellom fornærmede og siktede.

– Dette er ikke snakk om en helt tilfeldig hendelse, og vi er opptatt av at folk ikke skal føle seg redde for å gå på gata, sier hun.

Fra muslimske land

Samtlige fem fengslingskjennelser er underlagt forbud mot offentlig gjengivelse. Det betyr at pressen ikke kan sitere noe som helst fra dem.

Document kan imidlertid opplyse at samtlige fem som har vært fengslet, har ikke-norske navn. Fire av navnene er vanlige i muslimske land i Afrika eller Midtøsten, det femte stammer fra et spanskspråklig land.

Minst én av de siktede trenger tolk i retten.

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.