Lagmannsretten har løslatt en 16 år gammel gutt som sammen med en 18-åring er siktet for drapsforsøk eller medvirkning til det etter knivstikking på Furuset.

16-åringen ble tirsdag varetektsfengslet i tre dager, men gutten nektet straffskyld, og både han og påtalemyndigheten anket kjennelsen til lagmannsretten. Borgarting lagmannsrett besluttet torsdag at 16-åringen skal løslates.

Knivstikkingen skjedde utenfor Furuset bibliotek og aktivitetssenter ved 21-tiden mandag kveld. En ung mann ble knivstukket flere ganger, men var tirsdag utenfor livsfare. I alt ble fire personer pågrepet etter hendelsen, men to av dem ble løslatt etter avhør. Alle fire er kjent av politiet fra før.

Fare for bevisforspillelse

Både Oslo tingrett og lagmannsretten mener det er fare for bevisforspillelse dersom 16-åringen løslates, og at han kan samordne sin forklaring med forklaringene til brødrene sine, som ikke er siktet, og til vitnene på stedet.

Ettersom de to brødrene allerede har avgitt forklaring til politiet, mener imidlertid lagmannsretten at bevisforspillelsesfaren ikke er sterk nok til at fengsling av en 16-åring er et forholdsmessig tiltak.

– Fornærmede er etter det lagmannsretten forstår fortsatt innlagt på sykehus, og lagmannsretten legger til grunn at han dermed i den nærmeste tiden ikke vil kunne kontaktes av siktede, skriver lagdommerne i kjennelsen.

Begrenset informasjon

I kjennelsen framgår det for øvrig at politiet har ønsket 16-åringen fengslet til 26. desember. Politiet peker blant annet på at det var mange vitner på stedet da den unge mannen ble knivstukket og som de ønsker å avhøre uten at siktede gis anledning til å påvirke dem.

Politiet påpeker også at de må få mulighet til å gjennomgå elektroniske beslag, samt at det er usikkert om kniven som ble benyttet, er funnet. Politiet viser også til at fornærmede ikke er avhørt og at det er nødvendig med nye avhør av siktede, hans brødre og den medsiktede 18-åringen.

Lagmannsretten fastslår imidlertid at det trolig er begrenset informasjon å hente av forklaringene til personene som var til stede under knivstikkingen.

Fengslet i to uker

18-åringen, som også er siktet for drapsforsøk eller medvirkning til drapsforsøk, ble tirsdag varetektsfengslet i to uker med brev- og besøkskontroll. Påtalemyndigheten ønsket opprinnelig fengsling i fire uker med forbud mot brev og besøk. Det er ikke klart om også han vil anke fengslingskjennelsen.

– Det er ikke bestemt. Han tok betenkningstid, opplyser 18-åringens forsvarer, advokat Kirsten Sigmond til NTB.

Også tirsdag måtte en ung mann kjøres til legevakten etter at flere tenåringer barket sammen på Furuset. Mannen ble ikke alvorlig skadd. Politiet undersøker om det er noen sammenheng mellom de to episodene.

Kjøp Kent Andersens bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.