Midt på blanke formiddagen, i en populær park på Grünerløkka i Oslo, ble en mann knivstukket i halsen søndag. Yussuf (22) og Damon (28) ble pågrepet like etter, med blod på seg.

De to ble mandag fengslet for to uker med brev- og besøksforbud. Fengslingene er begrunnet med faren for bevisforspillelse – for Yussuf dessuten med faren for unndragelse, siden han ikke er norsk statsborger og ikke har noen tilknytning til riket.

Offeret, også han i 20-årene, ble kjørt til sykehus med alvorlige skader etter knivstikkingen i Birkelunden. Ifølge kjennelsen fra tingretten er han fortsatt innlagt, og ennå ikke avhørt.

– Vitner sier det har vært et basketak i forkant, sa innsatsleder Brian Skotnes til VG søndag.

Avisen snakket med vitner på stedet, som så to menn komme til parken og så forlate den igjen. Etterpå så de den fornærmede mannen komme «vaklende».

– Ingen tilknytning til Norge

Det ble funnet blodflekker på Yussuf, og de siktedes klesdrakt samsvarer med vitnenes beskrivelse av gjerningspersonene, skriver Oslo tingrett, som ikke er i tvil om at det er fare for at Yussuf vil unndra seg straff dersom han ikke fengsles:

Retten finner det utvilsomt at vilkåret for unndragelse er oppfylt. Siktede har ikke ønsket å forklare seg, så informasjonen om ham er begrenset, men han er statsborger av Storbritannia, jf. dok. 05,08. Han har ingen tilknytning til Norge, verken jobb eller familie.

Yussuf har oppgitt til politiet at han kom til Norge for noen måneder siden, og at han skal tilbake til Storbritannia i løpet av juli, heter det i kjennelsen. Han er etter sigende i Norge som «turist».

Han har ikke noe sted å bo i Norge, og er her som turist. Formålet med besøket i Norge var å besøke kjæresten, som etter det opplyste har reist tilbake til Bodø. Han ønsker å søke om oppholdstillatelse i Norge og studere her, men har ikke søkt om det enda. Det foreligger derfor ingen reell tilknytning til Norge.

Ved eventuell domfellelse risikerer Yussuf en lengre fengselsstraff, samt varig innreiseforbud til Norge, konstaterer retten.

Siktede har selv sagt at han skal reise tilbake til Storbritannia i juli, noe som underbygger en reell fare for at siktede vil unndra seg straffeforfølgelse i Norge om han løslates nå.

– Blod på hendene

Damon hadde blod på hendene da han ble pågrepet, og både hans og Yussufs klesdrakt samsvarer med vitnenes beskrivelse av gjerningspersonene, skriver retten.

Ett ytterligere moment ved vurderingen av bevisforspillelse er at fornærmede per nå ikke har ønsket å forklare seg til politiet. Det vises også til at siktede kan samordne forklaring med medsiktede dersom han gis mulighet til det. Per nå synes vitneobservasjoner å tilsi at det er en slags relasjon mellom siktede, medsiktede og fornærmede.

Det fremgår også at Damon mandag ble operert i armen, men det fremgår ikke om operasjonen var en følge av eventuelle skader han kan ha pådratt seg under knivstikkingen.

Ved forholdsmessighetsvurderingen har retten hensyntatt at siktede i dag blir operert i armen, idet retten forutsetter at siktede får nødvendig medisinsk oppfølging i varetekt om det skal vise seg nødvendig.

Det har vært flere knivstikkinger på Grünerløkka i det siste. Kun tre dager før søndagens episode ble en person stukket i ansiktet, og i mai ble to pågrepet etter at en person ble knivstukket i halsen.

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.