En mann ble søndag knivstukket og alvorlig skadet på Holmlia i Oslo. Politiet har ikke besvart Documents spørsmål om de siktedes statsborgerskap, men å dømme etter navnene har samtlige ikke-europeisk bakgrunn.

De tre som er siktet for grov kroppsskade har disse fornavnene: Ibrahim, Yacoub og Soufyan.

Politiet fikk melding om knivstikkingen klokken 15.57, og fornærmede ble funnet i et leilighetsbygg på Holmlia.

Fornærmede er en mann i tidlig 20-årene, har politiet opplyst. Politiet har imidlertid også opplyst at alle de siktede er tenåringer:

– Alle tre er menn i slutten av tenårene, men samtlige er over 18 år, sa politiadvokat ved Oslo politidistrikt Ingrid Hærem til NTB onsdag.

Ifølge fengslingskjennelsene, som Document har lest, er to av de siktede 18, mens den tredje er 21.

Taust politi

Vi sendte derfor Hærem spørsmål blant annet om dette. Spørsmålene ble sendt torsdag kveld:

Som det fremgår er to av disse 18 år, mens [N.N.] er 21 (og altså ikke «i slutten av tenårene»). Kan du bekrefte at dette er riktig?

Såvidt jeg forstår er de siktet for grov kroppsskade. Er det aktuelt å endre siktelsen til drapsforsøk?

Hvilket statsborgerskap har de siktede?

Hvilket statsborgerskap har fornærmede?

Sent fredag kveld hadde vi ikke mottatt svar.

Alle de tre siktede ble onsdag varetektsfengslet i Oslo tingrett, to av dem for fire uker med brev- og besøksforbud i hele perioden og to uker i isolasjon. Tredjemann ble fengslet kun for én uke (med brev- og besøksforbud), fordi retten mener mistankegrunnlaget mot ham er svakere enn for de to andre. Begrunnelsen for alle fengslingene er fare for bevisforspillelse.

Ingen av dem samtykket til fengsling.

– Bruker mye ressurser

– Vi har en idé om hva som har skjedd, men vi har ikke hele situasjonsbildet. Etterforskningen er likevel godt i gang og vi bruker mye ressurser på denne saken, sier Hærem.

På grunn av fare for bevisforspillelse ville hun onsdag ikke kommentere om politiet leter etter flere mulige involverte.

To av de tre siktede har latt seg avhøre, men Hærem ville ikke gå inn på hva de har forklart.

Fornærmede hadde onsdag ikke forklart seg.

– Han har ikke kunnet la seg avhøre fordi han ikke har vært i form etter knivstikkingen og sliter med store smerter. Vi prøver igjen i morgen og ser om han er i bedre form da, sa bistandsadvokat Chamkor Singh Nagra.

Lite villige til å forklare seg

De to som er fengslet for fire uker har ikke vært spesielt villige til å forklare seg, fremgår det av fengslingskjennelsene. Om Ibrahim:

Siktede har forklart seg i avhør, forklaringen er imidlertid forbeholden og siktedes opplysninger i avhøret (dok. 08.03.) må vurderes i lys av dok. 05.15.

Om Yacoub:

Siktede har ikke ønsket å avgi forklaring for politiet, og har heller ikke ønske å avgi forklaring for retten under fengslingsmøtet.

Soufyan «svært preget»

Politet begjærte også Soufyan varetektsfengslet for 4 uker med brev- og besøksforbud, samt fullstendig isolasjon i 2 uker, men fikk altså ikke medhold i dette.

Soufyan har forklart seg for politiet, men retten «anser at mistankegrunnlaget overfor siktede [Soufyan] kan svekkes eller styrkes gjennom etterforskningsskritt som bør kunne gjennomføres innen forholdsvis kort tid. Således bør fengslingsperioden for siktede begrenses til 1 uke.»

Retten bemerker at en fengslingsfrist ut over én uke kan være uforholdsmessig, og viser til Soufyans mentale tilstand:

Siktede framstår i retten som svært preget, og retten ser dette også i sammenheng med hans unge alder. Han fylte [X] år [dato].

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.