Asad (18), Mervan (20) og Hanad (17) er siktet for drapsforsøk eller medvirkning til drapsforsøk på Tveita i Oslo tirsdag.

Det var mange vitner til knivstikkingen. Noor Khan Bhatti (30) skulle levere sønnen sin i barnehagen, og passerte åstedet både like før og like etter. Hun var preget av opplevelsen, sa hun onsdag til NRK.

En tenåring lå på bakken, like ved barnehagen. Blodet rant.

– Buksene hans var gjennomvåte av blod. Skoene var også dekket med blod.

Synet av den skadde tenåringen fikk henne til å skjelve.

– Han så ut som et barn. Det første jeg tenkte på var sønnen min.

Bhatti ble «bekymret for hvilket miljø sønnen min vokser opp i», sa hun til Avisa Oslo.

Fornærmede ble tirsdag beskrevet som hardt skadet, men er nå utenfor livsfare.

Referatforbud og taushetsplikt

Alle tre er fengslet for to uker med brev- og besøksforbud, Hanad torsdag, Asad og Mervan fredag.

I en egen kjennelse torsdag nedla dommer Åsne Julsrud referatforbud fra rettsforhandlingene, med henvisning til Hanads alder. På toppen av dette ble samtlige tilstedeværende pålagt taushetsplikt, inkludert den ene journalisten som var til stede.

Brudd på taushetsplikt kan gi inntil ett års fengsel, mens brudd på referatforbud kun kan straffes med bøter.

Dette kan vi imidlertid formidle: I fengslingskjennelsens tre innledende avsnitt gjøres det rede for saken, mens det i de resterende fjorten avsnittene drøftes inngående hvorvidt det er riktig å frihetsberøve et barn, i dette tilfellet en 17-åring som mangler noen få måneder på å fylle 18.

– Mange impliserte

Også i Asads tilfelle har dommer Julsrud «lagt vekt på at han er svært ung», men konkluderer med at det er «tvingende nødvendig» at han varetektsfengsles, og at det ikke er fare for oversoning.

Dommeren la også vekt på at det er tale om «en svært alvorlig handling og at det er mange impliserte i saken.»

For alle de siktede gjelder at fengslingen begrunnes med faren for bevisforspillelse. Også i Mervans tilfelle viser dommer Julsrud til antallet impliserte:

Det var flere til stede under og etter hendelsen og deres roller er ikke avklart. Etterforskningen er i en meget tidlig fase.

– Svært utagerende og konfronterende

Saken er «svært alvorlig», heter det i kjennelsen.

Siktede har en svært utagerende og konfronterende væremåte. Forsvarer har bedt om at han får psykiatrisk hjelp. Aktor har opplyst at det skal foretas en prejudisiell vurdering av ham og retten legger til grunn at han får den nødvendige helsehjelp i fengsel.

Det kan bli flere pågripelser i saken, meldte politiet fredag. I pressemeldingen het det også at politiet ikke tror møtet mellom de involverte i saken var tilfeldig.

– Det er for tidlig i etterforskningen til at politiet kan si noe om bakgrunn eller motiv, eller om denne hendelsen har sammenheng med andre voldshendelser den siste tiden, skriver politiet.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.