Knivstikkingen fant sted i dette området ved Birkelunden på Grünerløkka i Oslo.

Portugiseren som er siktet for drapsforøk på to kvinner i Oslo, er tidligere dømt for vold i Norge. Han skal også være straffedømt i Tyskland.

14. mars 2017 ble den da 43 år gamle mannen bedt om å flytte bagen sin fra et sete på T-banen i Oslo. Da slo han en medreisende i ansiktet.

Mannen er siktet for drapsforsøk på to tilfeldige kvinner ved Birkelunden i Oslo søndag, men nekter straffskyld. Han ble mandag varetektsfengslet for fire uker.

Portugiseren fikk i april 2017 en betinget dom på 14 dagers fengsel i Oslo tingrett for voldsepisoden måneden før.

Uten fast bopel og arbeid

Mannen sa til politiet at han tidligere var dømt i en straffesak i Tyskland, ifølge dommen:

«Han er halvt portugisisk og halvt canader med oppgitt adresse i Lisboa. Han oppholder seg for tiden i Norge. Han kom til Norge for å skaffe seg arbeid, noe han ikke har lykkes med. Han har etter det opplyste verken fast bopel eller arbeid i Norge. Han har forklart for politiet at han er straffet en gang tidligere i Tyskland.»

Volden han ble dømt for i 2017 fant sted i en T-banevogn ved Gaustad stasjon i Oslo, da en mann ba ham om å flytte en bag. Fra dommen:

«Tiltalte satt på t-banen med flere poser/bager. I det det ikke var plass til tingene hans hadde tiltalte en bag på setet ved siden av seg. Bagen var på setet nærmest t-banegangen. I det fornærmede ikke hadde noe sted å sitte gjorde han tiltalte oppmerksom på dette, og oppfordret ham til å flytte bagen. Som følge av dette vendte tiltalte seg mot tiltalte og slo ham i ansiktet.» (Det skal trolig stå: «vendte tiltalte seg mot fornærmede»)

– Ansiktet traff neven

Portugiseren forklarte i retten at fornærmedes ansikt traff neven hans, og ikke omvendt. Han slo ikke med hensikt, men kan ha kommet borti mannens ansikt fordi T-banevognen beveget seg.

Fornærmede forklarte at han kun pekte på bagen, og slik gjorde tiltalte oppmerksom på at han skulle flytte den slik at han kunne få sitte. Det hele gikk fort.

Tiltalte reagerte spontant ved å reise seg mot fornærmede og slå ham i ansiktet.

«Svært aggressiv og hissig»

Fornærmedes forklaring støttes av forklaringen til et kvinnelig vitne, skriver retten:

«Hun oppfattet tiltalte som svært aggressiv og hissig. Hun oppfattet at fornærmede kun pekte på bagen og at tiltalte reagerte umiddelbart ved slå til ham i ansiktet. Hun sa i retten at slaget var med vilje, og at det ikke var utslag av noe t-bane rykk. Hun fremholdt at fornærmede ikke hadde tatt bagen vekk fra tiltalte, og presiserte at bagen var stor for dette.»

Retten festet ikke lit til tiltaltes forklaring om at han bare skal ha kommet borti fornærmede.

Tilfeldige ofre

De to som ble utsatt for drapsforøk søndag var tilfeldige ofre, ifølge politiet. To venninner gikk langs fortauet i 3-tiden om natten da den ene ble knivstukket i magen og den andre truet med kniv. Politiet opplyste søndag at den skadde kvinnen var operert på sykehus, og at tilstanden hennes var stabil.

45-åringen ble pågrepet i nærheten av åstedet kort etter.

Mannens forsvarer, advokat Øystein Storrvik, sier den siktede erkjenner å ha stukket den ene kvinnen, men at han ikke erkjenner straffskyld.

 

Kjøp t-skjorten «gul vest» her