«Mohamed», som i går ble varetektsfengslet for knivstikking i Oslo søndag, nekter å forklare seg. En mann i 20-årene kjemper for livet på sykehus.

Siktede og hans verge anket fengslingskjennelsen.

Det er bare noen uker til «Mohamed» (ikke hans virkelige navn) fyller 18, men i juridisk forstand er han et barn. Et barn som er mistenkt for drapsforsøk.

Som «barn» får han ekstra oppmerksomhet av Oslo tingrett, som er tvunget til å argumentere i det vide og brede for at det er riktig å varetektsfengsle ham i to uker med brev- og besøksforbud.

Forbudt å gjengi kjennelsen

Jeg kan imidlertid ikke referere fra kjennelsen, fordi tingretten har lagt ned forbud mot offentlig gjengivelse av hele dokumentet.

Jeg kan fortelle at han ikke vil forklare seg, fordi det er også oppgitt av politiadvokat Ida Fengsrud.

Hva barnevernet hadde å si i retten, kan jeg ikke gjengi. De hadde uansett ikke så mye å stille opp med.

Retten mente at heller ikke vergen kunne stille opp med noe som kunne ligne et alternativ til fengsling, med henvisning til faren for bevisforspillelse. Tingretten oppgir ikke hvem vergen er, men når det dreier seg om «barn» er det vanligvis en av, eller begge, foreldrene.

Dermed var fengsling «tvingende nødvendig».

«Barnet» får likevel kommunisere med, og kan få besøk av, sin nærmeste familie, under kontroll

Også et annet 17-årig «barn» er siktet i samme sak, men ble løslatt mandag. De er siktet for drapsforsøk og medvirkning til drapsforsøk.

Fire-fem unge, mørkhudede

En politipatrulje kom over den hardt skadede mannen i Strøget, et smug mellom Torggata og Storgata rundt klokka 1.25 natt til søndag,

Vitner så fire-fem personer som løp i retning Domkirken, og beskrev dem som unge og mørke i huden. Ved 4.30-tiden ble de to «barna» pågrepet. Politiet leter fortsatt etter flere gjerningspersoner.

Mannen som ble knivstukket er livstruende skadet, og politiet har derfor ikke fått avhørt ham.

– Jeg ønsker ikke å gå inn på detaljer, men den fornærmede fremstår ikke som et tilfeldig offer, sier Fengsrud til NTB.

Politiet etterlyser vitner og ber personer som kan ha sett noe å melde seg.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!