Fire tenåringer fra 15 til 18 år er tiltalt for flere svært grove ran på åpen gate i Trondheim sentrum. Et av ofrene er fremdeles sykmeldt, ti uker etter ranet.

To av de tiltalte er brødre og ingen av dem har typisk norske navn.

De fire guttene (15), (16), (16) og (18) må neste uke svare for tilsammen ni ran, tre av dem grove, et ransforsøk, et tilfelle av kidnapping, tyverier og vold i Sør-Trøndelag tingrett. De skal ha begått lovbruddene i ulike konstellasjoner.

– Dette er veldig alvorlige saker som skaper utrygghet i det offentlige rom. De er foretatt midt i Trondheim sentrum, det skaper sterk utrygghet når denne typen ran skjer, sier statsdavokat Kaia Strandjord ved Trøndelag statsadvokatembeter til Document.

Tiltalte nummer én (16,5 år) må svare for 16 av tiltalens punkter, tiltalte nummer to (15,5 år) må svare for fire av tiltalepunktene, tiltalte nummer tre (16 år) er tiltalt på 16 punkter, og tiltalt nummer fire (18 år) må svare for seks punkter.

Blødning i hjernen

Et av de grove ranene skjedde i 20-tiden 25. november i Nonnegata 19. De to 16-åringene (en av dem var da 15) og 18-åringen er tiltalt for dette ranet, hvor de ifølge tiltalen «slo og/eller sparket de [fornærmedes navn] gjentatte ganger i hodet og/eller overkroppen slik at han fikk blødning på flere steder i hjernen og borttok ca. 300 til 400 kroner og en røykpakke av typen Lucky Strike rød.»

Ransofferet «ble påført en ca. 4 cm stor blødning i høyre pannelapp og en mindre blødning i hjernens pannelapp, samt litt blod rundt hjemestammen høyre side. Pr. 3. februar 2020 var han fortsatt sykemeldt.»

Rispet i ansiktet med kniv

Ranene «har vært hyppige, grovheten eskalerende», het det i en kjennelse fra Sør-Trøndelag tingrett da tre av de tiltalte ble varetektsfengslet første gang 9. desember, men allerede 27. oktober skjedde svært grovt ran i Kongens gate 3. Klokken 2 om natten skal de to 16-åringene ha rispet et av ransofrene i ansiktet med kniv, og truet med å drepe ham. Ifølge tiltalen tok de først tak i armene til mannen og holdt ham fast:

En av gjerningspersonene sto foran [fornærmedes navn] og truet han med en kniv samtidig som han uttalte «gi meg penger og gi meg bankkort». [Fornærmedes navn] falt idet han prøvde å vri seg ut av grepet. Den ene gjerningspersonen satte seg oppå han, holdt kniven mot halsen hans og ba igjen om å få penger og bankkort. [Fornærmedes navn] ga fra seg bankkortet sitt og feil kode. En annen av gjerningspersonene tok bankkortet og løp til minibank for å sjekke kortet, deretter ga [fornærmedes navn] fra seg riktig kode til den ene av gjerningspersonene. De sparket og/eller slo han i ansiktet.

De tok mobilen hans inneholdende førerkort, studentkort, bankkort og div. andre kort samt klokken hans. Den ene gjerningspersonen sa at han ikke måtte gå til politiet, de kjente ansiktet hans og skulle drepe han. En av de to andre tok kniven og rispet [fornærmedes navn] i ansiktet med kniven. Den ene gjerningspersonen fikk tilbake kniven, og sa han skulle drepe han. Handlingen stanset da det kom en person til stedet og gjerningspersonene løp fra stedet.

Knivstukket i magen

De to 16-åringene og 18-åringen er tiltalt for det tredje grove ranet 7. desember kl. 21.15 ved Vår frues gate 3, hvor et ransoffer ble knivstukket i magen. Ifølge tiltalen «slo og/eller sparket de [fornærmedes navn] gjentatte ganger i ansiktet og overkroppen. De stakk ham deretter med i magen med en kniv, og tok mobiltelefon og lommebok.»

Kidnapping

27. november ved 20.30-tiden i Kongens gate «slo og/eller sparket og/eller truet» de to tiltalte 16-åringene og 18-åringen en mann med at «de skulle drepe han og ‘slice’ han med kniv. De tok telefonen hans og truet han til å gi fra seg pinkode, låsekode og AppleID. De tok bankkortene hans og truet han til å gi fra seg kodene til disse. De tok ut kr 3800,- ved å bruke hans Coop Mastercard og kr 6200,- fra Sparebank1 bankkortet hans.»

De tre er også tiltalt for å ha kidnappet, eller frihetsberøvet, ransofferet i én time mens to av dem dro fra stedet for å bruke offerets bankkort.

Ranene skjedde i løpet av en ganske kort periode. Det gikk seks uker fra det første 22. oktober til det siste 7. desember.

9. desember ble tre av de fire som nå er tiltalt fengslet. Politiet ønsket å holde alle tre fengslet frem til hovedforhandling 17. februar, men 18-åringen ble 31. januar løslatt av Sør-Trøndelag tingrett. De to 16-åringene sitter stadig fengslet. Det er satt av to uker til rettssaken.

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!


Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.