Asas Abdulle Aidaruus. Foto: Politiet

Se godt på dette bildet, for du kommer ikke til å få se det på Dagsrevyen i kveld. Asas er siktet for drapsforsøk og ettersøkt internasjonalt, men NRK vil ikke vise deg bildet hans, og heller ikke si hva han heter.

Oslo-politiet etterlyser Asas Abdulle Aidaruus etter at en 18-åring ble skutt i foten på Holmlia senter tirsdag.

En 18-åring fikk alvorlige skuddskader etter å ha blitt truffet i beinet.

Aidaruus, født i 1997, er siktet for drapsforsøk, og er etterlyst nasjonalt og internasjonalt, opplyser Oslo politidistrikt.

Politiet har iverksatt et omfattende søk etter siktede, som oppgis å være en kjenning av politiet. De tror mannen befinner seg i Oslo-området.

Når politiet går ut med navn og bilde er det fordi man ber om hjelp fra publikum. Men hvordan skal publikum kunne være til hjelp om man ikke aner hvem det letes etter?

To av Norges viktigste nyhetsredakjoner – i kraft av sin størrelse og spredning – NRK og NTB, velger å gi blaffen i politiets bønn om hjelp til finne Asas. Som altså er siktet for drapsforsøk.

Fikenbladet NRK prøver å dekke seg bak er dette (i intervju med politioverbetjent Anne Solem):

– Så den etterlyste mannen er ikke til fare for publikum for øvrig?

– Vi har ingen grunn til å tro at han er til fare for andre.

NRK føler nok at beslutningen krever en forklaring, så derfor heter det i neste avsnitt:

«Politiet navngir den siktede mannen og går ut med bilde på ham. NRK har valgt å ikke gå ut med navn og bilde på den etterlyste, fordi politiet ikke anser ham som farlig for publikum.»

Hvabehager..? Mannen er siktet for drapsforsøk, og han er nå internasjonalt etterlyst. Henger dette i hop?

Flere medier refererer opplysninger om at skuddofferet «ikke er livstruende skadet». Men det er ingen grunn til å tro at vedkommende har lette skader når politiet ikke kan avhøre ham før det har gått én uke. Politiet kjenner ikke motivet for skytingen:

– Det er det for tidlig å si noe om. Når vi har fått avhørt den fornærmede i neste uke, kan vi belyse mer om bakgrunnen for hendelsen, sier Solem. (NTB)

Fallhøyden når man publiserer navn og bilde er at politiet har etterlyst feil mann. At etterlyste viser seg å være uskyldig. Her må det foretas en vurdering i hvert enkelt tilfelle, og da må man ta flere forhold i betraktning. I dette tilfellet for eksempel dette: Den etterlyste er en kjenning av politiet. At politiet ikke finner ham, til tross for at de åpenbart vet hvor han bor, gir grunn til å tro at han er på flukt. Politiet har snakket med vitner til skyteepisoden, og fått beskrivelse av gjerningsmennene.

Er det sannsynlig at politiet har etterlyst feil mann?

Også NTB har snakket med politioverbetjent Solem:

Hun ber publikum ta kontakt med politiet om de ser den etterlyste, som politiet fredag utstedte etterlysning med bilde og navn på.

Solem ber publikum ta kontakt «om de ser den etterlyste» skriver NTB. Som lar være å sende ut bilde, og lar være å oppgi siktedes navn.

Skjønner de ikke selv hvor absurd det fremstår?

Men én ting er NTB påpasselig med å slå fast: «Både offeret og den mistenkte er norske statsborgere».

De skjønner kanskje heller ikke at i disse underlige tider er dette kodespråk.

 

Som Odd Børretzen synger på «Fortere»:

«‘Dette er skogtroll to, Agate strikker selbumønster’ De snakker i kode sånn at svenskene og finnene og italienerne ikke skal forstå…»

 

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!