Sakset/Fra hofta

Asas Abdulle Aidaruus ble etterlyst av politiet med navn og bilde etter at han hadde skutt en mann på Holmlia og flyktet. Han meldte seg kort etter etterlysningen. Foto: Politiet.

Den 21 år gamle Asas Abdulle Aidaruus, som er siktet for drapsforsøk på en 18-åring på Holmlia i Oslo, har gått på koranskole i Somalias hovedstad Mogadishu. Politiet mener at også 18-åringen gikk på samme koranskole bare noen måneder før drapsforsøket 24. april.

Ifølge leder for forebyggende enhet i Oslo-politiet, Janne Stømner, er det ikke uvanlig at de som kommer tilbake etter opphold på koranskoler i Somalia søker seg til kriminelle miljøer.

– Flesteparten av dem vi kjenner til, har vært kjent for oss fra før av fordi de har gjort noe kriminelt, sier Stømner til Klassekampen 26.5.18 (ikke på nett)

Stømner mener at foreldrene ofte sender barna på koranskoler i utlandet fordi barna allerede er i et kriminelt miljø i Norge. NRK har vært i kontakt med faren til den siktede 21-åringen. Han sier at familien sendte sønnen til Somalia i håp om at han skulle skjerpe seg.

– Han var i en alder der han begynte å henge med småkriminelle gutter og dårlige folk. Derfor tok jeg ham med til Somalia, sier faren i 40-årene.

Foreldrene ønsket at deres to norskfødte sønner skulle lære somalisk bedre, lære mer om islam og kulturen, ifølge faren. De var 13 og 15 år gamle da de ble flyttet til Somalia, og de ble der i syv år.

«Desperate times need desperate measures», men et slikt utenlandsopphold er vel neppe den beste veien til god integrering i et samfunn som det norske. Spørs om ikke hjelpetilbudene her hjemme er bedre enn i Somalia, «a failed state».

21-åringen ble etter hvert flyttet til en koranskole i Mogadishu, som disiplinerte elevene med fysisk avstraffelse. Faren forteller at sønnen flyktet etter fire måneder.

– Min sønn og sju andre gutter kom seg ut koranskolen. De andre elevene var fra Canada, Sverige, USA, Storbritannia og Norge, sier faren.

Brødrene, som altså nå er hhv. 21 og 19 år, kom seg deretter til Kenya der de oppsøkte den den norske ambassaden i Nairobi. Utenriksdepartementet vil ikke kommentere saken og viser til lovpålagt taushetsplikt. Den norske ambassaden vil heller ikke si noe. Man er fristet til å spørre: Hvem skal beskyttes?

Men ifølge faren hjalp ambassaden brødrene til Norge, og i februar landet de i Norge. Et syvårig opphold i Somalia, preget av vold og uroligheter i landet, var over.

– Politiet kom med dem til meg. Jeg ble kjempeglad for å se sønnene mine igjen.

– Angrer du på at du flyttet dem til Somalia? 

– Jeg angrer på det. Han har arr etter volden han har blitt påført der, men jeg vet ikke om det har gjort ham voldelig, sier faren.

Et syvårig «integreringsopphold» i Somalia? Faren var glad for å se sønnene igjen? Hvor lenge hadde han tenkt å la dem sitte der nede? Det lukter omsorgssvikt lang vei.

Sykepleier, forfatter og styremedlem i Holmliainitiativet, Ifrah Yusuf Ciyow, gjorde en kjempeinnsats og reddet trolig livet til 18-åringen som ble skutt i benet av den 21-åringen på ettermiddagen 24. april i år. Ciyow mener det norske samfunnet må ha en beredskap for ungdommer som vender tilbake fra torturlignende forhold på koranskoler.

– Dersom norske myndigheter har hjulpet dem ut fra koranskolen, må de også hjelpe dem inn i samfunnet igjen, sier hun.

Dette er en tankegang som er til forveksling lik IS-bruden Aisha Shezadi som ikke lenger synes det er noe moro å være på IS-tur og vil hjem til norske NAV-penger. Man vil ha og ha fra et samfunn og et sett med verdier man samtidig aktivt tar avstand fra – og direkte motarbeider.

«Samfunnet» er ikke en a-la-carte-meny.

Janne Stømner i Oslo-politiet strekker armene i været og sier at de ikke har noen «verktøy» for å håndtere hjemvendte koranskoleelever. Politiet er helt avhengig av å vite at koranskoleelevene er kommet tilbake eller at de selv tar kontakt, sier hun. Snakker ikke skolene, barnevernet, eventuelt andre institusjoner og politiet sammen?

Foreldre som sender barna til mishandling ved skoler i utlandet, risikerer straff. Ifrah Ciyow tror straff kan virke mot sin hensikt.

– Da vil de ta med seg barna og forsvinne fra Norge for godt, sier hun.

Vel, ingen tvinger noen til å være i Norge.

 
 

Bestill Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!