Nytt

(Sjermdump, NRK Dagsrevyen)

En av elevene som ble sendt på koranskole forteller om hat mot Vesten og omfattende voldsbruk. Han kaller oppholdet et sju måneder langt mareritt.

Politiets sikkerhetstjeneste advarer mot faren for radikalisering av «norsk» ungdom.

– Først bryter de deg ned, så får de deg til å hate deg selv. Så fokuserer de på at Vesten er dårlig. De sier ting som at Vesten slakter oss, folk i Vesten tar våre penger, de gjør barna våre kristne, sier Omar. Han siterer aftenbønnen:

«La Vesten brenne! La dem gå til helvete! La Gud ta pengene fra Vesten, og gi dem til oss. La Gud sørge for at alle i Vesten blir muslimer. La Gud sørge for at alle i Vesten blir muslimer.»

Denne aftenbønnen måtte 21-åringen be hver kveld på koranskolen i Mogadishu i Somalia, forteller Omar til NRK Dagsrevyens Tormod Strand:

– Disse folka går inn i hue på deg, mann!

(Skjermdump NRK Dagsrevyen.)

Omar forteller at skolen predikerer en svært radikal form for islam med en anti-vestlig ideologi. Han beskriver hvordan «lærerne» forsøkte å få ham til å endre holdninger.

Skolen formidlet hat mot Vesten, og hellig krig var et tema, sier Omar:

– Jeg tenker at den ideologien er farlig. Den kan få konsekvenser.

Skolen som heter Dibu Raxma, ligger nært et område i Mogadishu som delvis kontrolleres av de militante islamistene i al-Shabaab, skriver NRK.

Omar vokste opp på Oslos østkant, hvor han etterhvert drev med ran, tyveri og hasjrøyking.

– Jeg gjorde ingen noe vondt. Jeg hadde det gøy for meg selv. Jeg festa. Jeg røyka. Jeg chilla med kompisene. Det var det de ikke likte.

(Skjermdump fra video tatt opp på koranskolen.)

Familien lurte ham med på en reise til Somalia, forteller han. Han skulle på koranskole for at det skulle bli skikk på ham.

– De prøver å spre masse hat, først mot deg selv. Etter det fokuserer de på at den vestlige verden er veldig dårlig: «De slakter oss. De tar pengene våre. De gjør barna våre kristne.»

Ingen aner omfanget, ingen vet hvor mange «norske» barn som sendes på koranskole i utlandet; til Somalia, Irak, Pakistan, som de landene som trolig mottar flest ungdommer sendt fra Norge.

NRK har vist Politiets sikkerhetstjeneste (PST) deler av materialet:

– PST er kjent med at unge mennesker sendes til liknende institusjoner. Slike «skoler» kan være inngangsport til ekstrem islamisme, svarer seniorrådgiver Martin Bernsen i en tekstmelding.

 

NRK: PST: – Koranskolene kan være inngangsport til ekstrem islamisme

Les også