Vaktene skal ha heist elevene opp, en etter en, og byttet på å slå mot fotsålene av all kraft. De pisket med remser av bildekk eller avkuttede biter av hageslanger. Opp mot 500 slag. (Skjermdump, NRK)

Flere norsksomaliere sier de har blitt utsatt for tortur ved en skole i Somalias hovedstad Mogadishu. Minst åtte barn av somaliske innvandrere til Norge skal ha gått der det siste året.

– Skolen har et eget torturkammer. Det var der vi ble lenket, og pisket, sier den norsksomaliske gutten «Hassan» til NRK, som har møtt ham på et hotellrom et sted i Afrika.

På innsiden av vinduet er det gitter, og fra gitteret henger det ti-femten lenker. Vaktene skal ha festet lenkene til elevens føtter. Så heiste de elevene opp, en etter en, før de byttet på å slå mot fotsålene av all kraft. De pisket med remser av bildekk eller avkuttede biter av hageslanger. Opp mot 500 slag.

– Det føltes som om hodet mitt skulle sprenges. Det var ingen smerte på føttene, all smerten var i hjernen, sier Hassan.

Han er en av minst åtte elever som har gått på skolen «Gargaar», får NRK opplyst. Skolen ligger i en bydel delvis kontrollert av ekstremistgruppa al-Shabaab i Mogadishu. Minst to av elevene skal være mindreårige, og minst tre norske elever går der nå, etter det NRK kjenner til.

Skolen «Gargaar» i Mogadishu. (Skjermdump, NRK)

De har snakket med fire elever som gikk på skolen, der det var rundt 100 elever fra Europa, USA og Canada. Flere av dem beskriver torturrommet de ironisk har kalt «City Plaza» etter Mogadishus fineste hotell.

– Når du er i «City Plaza» er du ingenting. Du er ikke et menneske. Hvis du skal tisse og bæsje, må du gjøre det rett på gulvet. Det er det verste jeg har opplevd i mitt liv, å bli slått og føle meg som ingenting, sier «Guleed», en annen norsk elev som nå er trygt hjemme i Norge.

NRK har ikke lyktes i å komme i kontakt med skolens rektor, men en annen ansatt avviser via telefon at elevene utsettes for vold.

Utenriksdepartementet bekrefter at minst fem norske borgere har oppholdt seg på Gargaar, men de kjenner ikke til om noen av dem oppholder seg der nå.

Avsløringen om Gargaar kommer få måneder etter at NRK avdekket omfattende vold og mishandling på flere andre koranskoler i Somalia. Regjeringen kalte inn til hastemøte dagen etter avsløringene, og har foreslått flere tiltak. Minst tre av sakene ble anmeldt og etterforskes av politiet.

Kjøp Sir Roger Scrutons bok «Svindlere, svermere og sjarlataner» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂