Det er ikke bare Oslo som herjes av voldelig ungdom som gjør byen utrygg.  Også i Tromsø sprer frykten seg, og grov vold legges ut på nettet. Mange er nå redde for å bevege seg utendørs, ikke minst unge.

Det er NRK som melder om en alvorlig voldsutvikling blant unge i Tromsø.

Barn/ungdom helt ned i 12-årsalderen skal ifølge NRK utøve grov vold, og deretter spre det i sosiale medier. Dermed kan mange se detaljene i volden som utøves, bli skremt, og få «respekt» for utøverne.

«Det har blitt ganske vanlig med voldsvideoer det siste året. Jeg ser mye på sosiale medier hvor uskyldige ungdommer blir banket opp. Folk ser det og de reagerer på det» forteller Håkon Kristoffersen, elev ved Sommerlyst skole i Tromsø.

Både Kristoffersen og medelev Lotte Vik etterlyser tiltak for å få bukt med det de beskriver som et økende problem i Nord-Norges største by.

«Folk går rundt med klump i magen og er redd for at noe skal skje med dem», sier Vik.

Politiet bekymret

Naturlig nok er dette noe politiet i byen er opptatt av.

NRK kan fortelle at politiet i Tromsø er bekymret over det som nå skjer i byen, og politioverbetjent Kenneth Helberg sier det er en utvikling politiet har registrert mer av det siste året.

«Det kan være blind vold, det kan være trusler, og det er veldig ofte rettet mot tilfeldige personer som er helt uskyldige», sier politioverbetjent Helberg i Troms politidistrikt.

Dette legges så ut på nettet, noe som bidrar til å øke frykten ytterligere:

Ifølge NRK skal videoene i sosiale medier vise unge gutter som går løs på jevnaldrende med spark og slag.

Våpenbruk vanlig

NRK kjenner videre til at flere av de unge går med slagvåpen og kniv på seg, og at de bruker narkotika.

De unge voldsutøverne er etter hvert blitt kjente «størrelser» i lokalmiljøet:

«Jeg har ikke møtt én ungdom i ungdomsskolealder i Tromsø som ikke vet hvem én eller flere av disse personene er, eller er redd dem», sier en av foreldrene NRK har snakket med.

Et fåtall unge skaper et fryktmiljø i hele byen

NRK beretter at det i Tromsø med over 71 500 innbyggere har utviklet seg et fryktmiljø. Miljøet består av rundt 15 ungdommer helt ned i 12-årsalderen. Flere av dem har problemer på skolen. Ofte møtes de på kjøpesentrene i byen.

Volden de utøver er både grov og alvorlig. Ofte er den så alvorlig at foreldre er redde for å sende barna ut, kan NRK referere. Mange av foreldrene til barna som rammes, er redde for å stå frem. De frykter at det skal slå tilbake på ungene deres.

Handler om «respekt»

Ørjan Holstad er sosiallærer, og deltar, sammen med politiet i et tverrfaglig samarbeidsprosjekt kalt U16-gruppen. Målet er å få ungdommene på rett kjøl.

Holstad sier til NRK at drivkraften for  ungdommene gjerne er at de oppnår status og respekt. Spredningen i sosiale medier gjør at de når et stort publikum og sanker mange likes.

Hva kan gjøres?

Politiet oppfordrer alle foreldre i Tromsø til å snakke med ungdommene sine, samt følge med på hvem de følger på sosiale medier, opplyser NRK, som har fulgt opp denne saken både på nettet og i nyhetssendinger på TV.

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂