Politi på oppdrag i Halden. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Nå slås det alarm i østfoldbyen like ved grensen til Sverige. Ungdomsmiljøene preges av stygg vold og brutalitet, med barn helt ned i tiårsalderen involvert.

Lærere trues på livet, politiet beskriver slåsskamper som «svært voldelige». Det er et hardt miljø blant unge i østfoldbyen like ved svenskegrensen.

NRK forteller om saken, og beskriver en hverdag der barn arrangerer brutale slåsskamper og begår hærverk.

Ifølge NRK har barn helt ned i 10-årsalderen vært i samtaler med politiet. Nå settes alle ressurser inn for å gjøre noe med forholdene. Blant annet skal byens taxisjåfører holde et øye med skolene i Halden.

Det opplyses at det er barn og unge som står bak bråket. NRK skriver:

Lokalavisa Halden Arbeiderblad har de siste månedene skrevet om barn som truer med å drepe lærere, knuste ruter og slåssing.

Politiet har hentet inn flere barn til samtaler.

– Vi har hatt samtaler med barn som er 10–11 år. Men jeg vil påstå at på det jevne er det fra 12 år og ut ungdomsskolealder som vi har mest trykk fra akkurat nå, sier Janne Samuelsen. Hun er fungerende leder ved forebyggende avsnitt i Halden.

Det siste halvåret har politiet i byen ukentlig fått inn saker om hærverk. Det er snakk om til dels store skader:

På Strupe ungdomsskole ble nesten en hel vindusrekke knust for halvannen uke siden.

– Det har blitt mer, og vi syns det er en mer alvorlig type skadeverk som skjer.

Disse tilstandene omfatter flere skoler i kommunen.

– Det har blitt et tøft miljø. De innkaller hverandre til blant annet slåsskamper. Her snakker vi om barn helt ned i femte-, sjette- og syvende-klasse, sier rektor ved Gimle skole, Anita Gundrosen.

– Det er slåsskamper som er brutale og som politiet kategoriserer som svært voldelige, legger hun til, ifølge NRK.

På Låby skole har foreldreutvalget og skoleledelsen sendt ut et bekymringsbrev til foreldrene om utviklingen. Nå planlegges det flere tiltak, blant annet et obligatorisk foreldremøte.

Det lokale taxiselskapet har tilbudt seg å bidra ved å holde et øye med hva som foregår.

Daglig leder i Halden taxi, Bent Skogli, håper de kan utgjøre en forskjell, men han understreker at de ikke skal være et vaktselskap.

– Når vi ser hva som er i ferd med å skje med hærverk og ødeleggelser rundt omkring, så føler vi at vi må gjøre en innsats. Vi skal være til stede og kan plutselig dukke opp.

Politiet er positive til initiativet fra taxiselskapet:

– Det er viktig å være til stede på skolene, i nærmiljøet og bry seg. Det er helt ok å si ifra til barn som gjør noe de ikke skal. Hvis det skjer noe kriminalitet, så ring politiet, sier Samuelsen.

Hun forteller at problemene i byen skyldes barn og ungdom som lar seg rive med. De blir med på ting de egentlig ikke har lyst til.

– Ved å ha voksne i nærheten fører det til at det er lettere å si nei. Dersom man ser noe, så si ifra, bry deg og snakk med ungdommene. Man trenger ikke leke helt, avslutter Janne Samuelsen ved Halden-politiet.

Halden er en by med en typisk «flerkulturell miks», som ofte er en kilde til uro og bråk. Det ser man blant annet i Sverige. Innvandrere fra ulike land og kulturer ifølge SSB utgjør ca. 16 prosent av Haldens befolkning. Det vil si noe under 5000 personer.

De tre største gruppene kommer fra Kosovo (589), Polen (550) og Sverige (429). Deretter følger Somalia (382), Syria (243) og Irak (196).

Les også:

Halden: Mann i 50-årene angrepet og banket opp av fem yngre menn

 

En bok som gjør inntrykk, bestill den i dag:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Les også denne, mer aktuell enn noensinne:

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Bli medlem, og få tilgang til alt vårt stoff straks det publiseres:
Vi trenger DIN støtte! Gi et bidrag til Document i dag:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.