Jan Bøhler og borettslagleder «Lise» har snakket med en gutt på 13 som ble slått med jernstenger to dager på rad. Foto: Facebook

– Er det noe mere feigt og ynkelig enn å være mange som flyr på en som er yngre enn dem?, spør Jan Bøhler i et innlegg på sin egen Facebook-side. Han har møtt en 13 år gammel gutt på Haugenstua som ble banket med jernstang av en eldre gjeng.

Noe av det som gjør meg mest opprørt og lei meg er når barn og unge utsettes for skremmende vold og overfall. Idag har borettslagleder Lise og jeg hatt en lang god prat med en gutt som nylig har opplevd dette to dager på rad. En gjeng på fem stykker som er eldre enn han, har gått løs på han og sparket og slått, til og med med en jernstang. De tror de er tøffe, men er det noe mere feigt og ynkelig enn å være mange som flyr på en som er yngre enn dem?

Jan Bøhler (68) er fra Groruddalen og har selv fått oppleve volden på nært hold. I en podkast forteller forteller han selv om episoden.

Ap-profil og justispolitiker Jan Bøhler opplevde alle foreldres mareritt da hans sønn ble ranet av en kriminell gjeng.

Nå kaller Bøhler en spade for en spade, og roper varsko over all gjengkriminaliteten man ser i Oslo i dag, med ukentlige væpnede gjengslagsmål, blind vold, barneran og ikke minst en rekke skyteepisoder. (LIM)

På Facebook forteller Bøhler at gjengen som overfalt 13-åringen på Haugenstua også filmet offeret.

Gutten fortalte at en i den feige gjengen også filmet det, slik disse miljøene pleier å gjøre, for å bruke det i sosiale medier. Han er dessverre ikke den eneste som har opplevd dette rundt i byen. Det kommer jevnlig meldinger om slike hendelser, og mange går også under radaren, fordi ofrene blir truet til ikke å «snitche». Da skal de komme tilbake å gjøre noe enda verre.

Bøhlers Facebook-innlegg finnes også i en omarbeidet versjon i Nettavisen. Der skriver Bøhler at han tror det er en trend innen visse ungdomsmiljøer å filme ofrene.

Jeg tror dessverre det kan være så enkelt som at de er påvirket av volds-dyrking og en gangster-trend som spres i sosiale medier – og vil bygge seg et rykte som tøffe og farlige.

Offeret jeg møtte er dessverre ikke den eneste som har opplevd dette rundt i byen. Det kommer jevnlig meldinger om slike hendelser. I tillegg er det mange jeg hører snakk om som går under radaren, fordi ofrene blir truet til ikke å «snitche». De får klar beskjed fra gjerningsmennene om at hvis de snakker med politiet, skal de komme tilbake å gjøre noe enda verre.

Dette er helt parallellt med utviklingen i Sverige. Klanssamfunnet har forlengst satt seg fast også i Oslo. Politi eller politiker, alle synes like maktesløse.

Artikkelen fortsetter etter annonsen.

Kjøp Klanen her!

 

I sine innlegg kommer Bøhler med fem konkrete forslag mot volden:

  1. Politiet må følge opp offeret og familien ikke bare når volden er skjedd, men i de vanskelige dagene og ukene som kommer. De må raskt gjennomføre avhør og samtaler med mistenkte gjerningsmenn og deres foreldre. Sakene må anmeldes av politiet for å unngå belastning på offeret, og det bør gjøres selv om skadene ikke er store.
  2. Det er viktig med hurtige reaksjoner og politiet må sette inn forebyggende tiltak for å hindre gjentakelse, i påvente av rettslige prosesser. Det kan være å nedlegge midlertidig besøksforbud for de mistenkte overfor offeret, å bli enige med foreldrene deres om faste innetider, å oppsøke dem jevnlig for å samtale og vise at politiet følger med, mm.
  3. Skolene må ta sitt ansvar for å følge opp elever som er involvert i voldshandlinger. Ofte vil det også skje hendelser i skolegården og klassen, så skolene har like stor interesse av å gjøre noe med problemet. Det trengs tiltak for å ta tak i både de enkelte gjerningsmenn og den voldsdyrkende gangster-kulturen som spres i sosiale medier.
  4. Foreldrene til barn og unge som driver med vold og ran, må stille opp og ta sitt ansvar. Noen gjør alt de kan, men det er også noen som svikter. Politi, skole, barnevern og borettslag må samarbeide med foreldrene, og si klart ifra hva som forventes. Det kan ikke godtas at de melder seg ut. I mange tilfeller vil det å få med foreldrene, være avgjørende for hvordan det går med de unge voldsutøverne.
  5. Så lenge vi har nærmiljøer og borettslag som reagerer sterkt når noe skjer, er jeg optimist. Det farligste er å skyve ting under teppet, eller tenke at det skjer så mye at det ikke hjelper å si ifra. Det er de stedene i byen der vi ikke får reaksjoner når vold og overfall skjer, som jeg er mest bekymret for. Jeg har stor respekt og sans for borettslagsledere som Lise som ikke sover i timen og sier klart ifra. La oss støtte dem og gjøre alt vi kan alle sammen!

Bøhler er en hyggelig og ærlig kar som uten tvil er oppriktig bekymret for utviklingen i Oslo. Det har han vært siden han var sekretær for Rune «Snillisme» Gerhardsen på 90-tallet.

Men, velmenende råd virker ikke lenger. Særlig når ingen tar seg bryet med å la handling følge ord.

I juni kunngjorde Bøhler, som i mange år har vært en av Oslos mest populære og folkelige politikere, at han trakk seg fra nominasjonsprosessen i Oslo Arbeiderparti foran Stortingsvalget neste år. Han hadde fått «forlydender» om at han ikke ville bli innstilt til sikker plass.

– Jeg vil ikke være gjenstand for intern strid og anonyme operasjoner etter å ha vært nominert enstemmig til Stortinget i fire perioder, skrev Bøhler på sin Facebook-side. (Nettavisen)

Til Aftenposten kom han med en enda tydeligere melding, som nok ikke bare var rettet mot hans egne partifeller.

Jeg er bekymret for at de som kommer med på valglister og lignende, er personer som bruker mye tid på det interne livet i partiene. De er ikke ute i disse miljøene hvor den nye virkeligheten formes. (Aftenposten)

Etter dette utspillet og etter at våre oslopolitikere nå ser ut til å ha oppnådd flokkimunitet mot gjengvold, har en egen støttegruppe for Jan Bøhler fått over 4.800 medlemmer på Facebook.

Støttegrupper på Facebook hjelper ikke ofrene for ungdomsvold.

Det de og vi trenger er at overgriperne blir tatt.

 

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.