Sverige, og flere andre europeiske land, har i årevis opplevd mange såkalte fornedringsran. Dette dreier seg om saker hvor overfall ikke bare innebærer at man stjeler penger fra folk, men hvor offeret blir utsatt for en form for rituell ydmykelse. Ofte dreier dette seg om unge ofre, hvor fornedrelsen blir filmet.

Filmer der barn blir mishandlet og ydmyket brukes av kriminelle nettverk for å vise voldskapital og krenke andre grupper, mener svensk politi. De tror også at de har den effekten at noen av barna som blir utsatt for slikt trekkes dypere inn i kriminalitet.

«Disse filmene trekker ikke ungdom til gjenger, snarere tvert imot. Men vi ser at de som allerede er med i gjengene, og som er utsatt for dette, trekkes inn i en voldsspiral», sier Emil Jansson, gruppeleder ved politiet i Västmanland.

Politiet bekrefter SVTs bilde av et mønster der barn som utsettes for nedverdigende vold som spres i sosiale medier selv begår alvorlige voldsforbrytelser. Ofte er motivet hevn, både personlig og gjengrelatert, ifølge Jansson.

«Den som blir utsatt tilhører ofte en gruppe som skal krenkes. De får da et motiv til å utføre voldshandlinger for å hevne seg, og barna blir brukt som redskaper nettopp fordi de er unge og får lavere straff».

I de kriminelle miljøene blir disse barna noen ganger kalt «lette barn». De utgjør en viktig del av gjengenes rekrutteringsbase.

Måten barn og unge rekrutteres til kriminelle gjenger på i Sverige ligner på måten barnesoldater rekrutteres i væpnede konflikter. Dette sier Henrik Häggström, senioranalytiker ved Försvarshögskolan. Det er vanskelig å finne noe tilsvarende i andre vestlige land, hevder han.

Sveriges minst 30.000 aktive gjengkriminelle forsøker å få mange barn og ungdommer til sine nettverk.

Grov vold som filmes og spres i sosiale medier er ifølge politiet et voksende våpen i rekruttering av barn til kriminelle grupper. Flere ungdommer som er blitt utsatt for slik mishandling har seinere selv blitt mistenkt for å utføre grov kriminalitet.

«Vold er et verktøy som er en del av selve systemet med å være alvorlig kriminell. Det nye er at det gjøres tiltak som er svært støtende. De filmer det og legger det ut på sosiale medier», kommenterer Jale Poljarevius, regional etterretningssjef i politiet i region Mitt.

Ved å gå gjennom dommer i 2023 har SVT kunnet se et mønster der ofre for kriminalitet som har blitt krenket på denne måten har gått over til å begå alvorlige voldsforbrytelser selv. Et eksempel er en 16-åring som i fjor ble slått på en livstruende måte i et skur i Västerås. Han er nå mistenkt for drapsforsøk i Kristianstad.

En annen sak gjelder en 13-åring som antas å ha blitt mishandlet i et tilfluktsrom. Selv er han nå mistenkt for grov våpenkriminalitet og drapsforsøk i Västerås etter denne hendelsen.

Arabiske innvandrere får milde straffer etter tortur og fornedring av svensk gutt

Kjøp «Klanen» her!

Kjøp Johan Westerholms bok fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.