Tallet på barn og ungdommer som er involvert i drapssaker i Sverige har økt dramatisk de siste par årene. Dette melder SVT.

Dusinvis av konkurrerende kriminelle klaner og grupper som opererer i Sverige har lenge jobbet for å rekruttere barn og ungdommer. Hvis disse skulle bli tatt for å ha begått kriminelle handlinger vil de ofte få milde straffer i rettssystemet.

Antallet unge mellom 15 og 17 år som er mistenkt for involvering i drap eller drapsforsøk har mer enn doblet seg siden 2020, viser Statsadvokatens tall. Flere av de mistenkte hadde tidligere vært i politiets søkelys. Dette viser SVTs gjennomgang av noen av årets høyprofilerte kriminalsaker.

I 2020 var antallet 15-17-åringer som ble mistenkt for involvering i drap eller drapsforsøk i Sverige 127.

I 2023 har dette tallet økt kraftig. Til og med november i år var 307 mindreårige personer registrert som involvert i svenske drapssaker.

Det dreier seg ofte om unge med ulike utfordringer eller risikofaktorer, som skolevansker eller dårlige hjemmeforhold.

«Det har gått veldig, veldig fort og vi har rett og slett ikke fulgt med». Dette kommenterer Tomas Bolevin, gruppeleder i Haninge-Nynäshamn politiområde.

I Jordbro, sør for Stockholm, har det lenge eksistert kriminelle nettverk. I år har de drevet en blodig voldsspiral. Nylig ble en nøkkelperson i gjengkrigene dømt til 18 års fengsel for å ha rekruttert tenåringsgutter til flere drapsforsøk.

«De kriminelle er eksperter på å finne disse barna».

SVTs gjennomgang av noen av årets mest oppsiktsvekkende drap og drapsforsøk viser at flere av de mindreårige mistenkte tidligere også har vært involvert i undersøkelser i sosialtjenesten.

Ifølge Bolevin må myndighetene bli minst like flinke som gjengene til tidlig å identifisere ungdommer som står i fare for å bli rekruttert av gjengene.

«Det vanskelige er å plukke ut de barna som faktisk står i fare for å havne i alvorlig kriminalitet og gjøre de riktige tiltakene. Tross alt er det mange andre barn som også har andre utfordringer og problemer».

I Jordbro jobber sosialtjenestene og politiet tett sammen for å stoppe rekrutteringen. Der er folk nå forsiktig positive til at trenden har snudd, ettersom mange kriminelle har blitt arrestert eller forlatt området.

Sverige: Ydmykelses­filmer av barn «brukes som verktøy» for rekruttering til gjenger

Barn rekrutterer barn til svenske gjenger: – Går fort

Kjøp «Klanen» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.