Gjengkriminelle i Sverige forteller hvorfor de rekrutterer mindreårige og gjør dem til barnesoldater. Dette melder SVT.

Noen av personene som er involvert i de blodige gjengkrigene i Sverige, både som gjerningsmenn og ofre, er sjokkerende unge. Det meldes om 15 år gamle gutter som begår leiemord. Enda yngre barn blir aktivt rekruttert til grov kriminalitet.

Måten barn og unge rekrutteres til kriminelle gjenger på i Sverige ligner på måten barnesoldater rekrutteres i væpnede konflikter. Dette sier Henrik Häggström, senioranalytiker ved Försvarshögskolan, til SVT. Det er veldig vanskelig å finne noe tilsvarende i andre vestlige land, hevder han.

Har Sverige fått barnesoldater?

Uppdrag granskning hos SVT har i sin nye serie «Skyttarna» snakket med flere aktive gjengkriminelle.

De er dypt involvert i voldsbølgen som ryster Sverige, og forteller om sin nattsvarte logikk.

«Det er lettere å få et lite barn til å gjøre ting for deg. For å slippe å bli skitten på hendene». Dette sier «Adam».

I avhør gjentar de vanligvis «ingen kommentar», men mot løftet om anonymitet forteller de om livet som kriminell til Uppdrag gransknings reporter Karwan Faraj. I løpet av det siste året har han fått kontakt med flere av dem som i dag er aktive i kriminelle miljøer.

En av dem kalles «Adam». Han beskriver barna som unge soldater, som lett kan manipuleres og trenes opp til å bli ufølsomme skyttere.

«Danial» kommer til intervjuet maskert og bevæpnet. Han forteller at det er blitt lukrativt å bruke yngre mennesker, og at den yngre generasjonen «har kommet godt med». Han beskriver en verden der alle er potensielle mål, ingen er trygge, og reglene er fullstendig fjernet.

«Vi spiller ikke etter noen regler. Hvis du er min fiende, vil jeg gjøre alt for å ta deg. Får jeg ikke tak i deg, tar jeg broren din. Hvis jeg ikke får tak i deg, tar jeg faren din».

Svensk politi anslår selv at minst 62.000 personer er tilknyttet ulike kriminelle nettverk i landet.

Yngre og yngre kriminelle er en utfordring for politiet. Jale Poljarevius, etterretningssjef i politiregion Midt, har sett endringen de siste årene.

«Dette er en veldig trist negativ utvikling. Og disse skytterne blir satt i en slik situasjon at de tar feil personer. Det er egentlig ganske sykt».

Sverige: De somaliske leiemorderne Mohamed og Mahamed myrdet feil person

Forfatter: Det er «uunngåelig» at kriminelle fra Sverige bygger seg opp i Norge

«Måten de rekrutterer barn på, er det mest hensynsløse og råeste man kan tenke seg. Det er en total mangel på empati», sier rikspolitisjef Petra Lundh i SVT Aktuellt.

Hun forteller at det i fjor høst ble satt i gang et mer strukturert samarbeid på nasjonalt, regionalt og lokalt nivå – for å identifisere barn som står i fare for å havne i kriminelle miljøer. Det innebærer blant annet bedre samarbeid mellom politi, skole og sosialtjeneste.

«Vi må begynne med å forebygge nyrekruttering. Hvis vi ikke gjør det, spiller det ingen rolle hvor flinke vi er. Rekrutteringen er massiv, så hele samfunnet må bidra». Dette uttaler Petra Lundh.

Kjøp «Klanen» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.