Industribyen Eskilstuna med drøyt 70.000 innbyggere merker voldsbølgen som preger nesten hele Sverige. Lokale innbyggere har blant annet forsøkt å bekjempe gjengskytinger med å dele ut gratis pannekaker. Dette ser ikke ut til å ha hjulpet.

Barn blir nå rekruttert til kriminelle gjenger på lokale fotballbaner. Dette melder SVT.

Barn i ungdomsskolealder som har spilt fotball etter skoletid på fotballbaner i Eskilstuna, har blitt utsatt for forsøk på rekruttering til gjengkriminalitet. De har blant annet blitt tilbudt mat av eldre ungdommer.

«Man kan ikke ha barna på fotballbanen lenger, det er hverdagen vår akkurat nå», forteller tenåringsmamma Maria Pettersson.

Eskilstuna: Uro etter stort og blodig knivslagsmål blant skoleelever

Svensk redaktør: – Eskilstuna har blivit ett riktigt rövhål

Rektorene ved Mesta skole og Lagersberg skole har begge sendt ut et brev på læringsplattformen Vklass om rekrutteringsforsøk i Mesta-området.

«Vi tar det på alvor, og det er veldig viktig at det kommer ut», uttaler Annika Oldberg, rektor ved Mesta skole.

I brevet står det at eldre ungdommer spiller fotball med barna og deretter kjøper mat til dem. Deretter skylder barna dem tjenester i gjengjeld.

Maria Pettersson, som selv har barn på en av skolene, forteller at hun delte brevet på sosiale medier for å varsle andre foreldre. Responsen var enorm.

«Det er ubehagelig for barn å bli utsatt for utpressing. Det å bli invitert på pizza og tro at man er en venn, men i stedet må gjøre andre ærend, setter barn i en veldig vanskelig situasjon», sier hun.

Lisa Edholm, utviklingssjef for grunnskolen i Eskilstuna, forteller til SVT at kommunen jobber med å finne ut hvem disse eldre ungdommene er. De lover at det vil bli satt inn ressurser i området.

«Det er trist og alvorlig at det foregår rekruttering, men det er noe vi er oppmerksomme på».

Gjengkriminelle i Sverige: «Det er lettere å få et lite barn til å gjøre ting for deg»

Har Sverige fått barnesoldater?

Eskilstuna kommunes største kriminalitetsforebyggende satsing – «Trygg ungdom» – startet i 2021. Et trettitalls ansatte skal være til stede der ungdom oppholder seg utenom skoletida for raskere å kunne forhindre at unge blir involvert i kriminalitet. Kommunen bruker totalt 30 millioner svenske kroner per år på prosjektet.

Satsingen har pågått i flere år , men likevel havner mange ungdommer fortsatt i kriminalitet. Hvorfor klarer de ikke å stoppe dette?

«Men det er også mange som ikke velger denne veien, og det snakker vi ikke om. Vi er sikre på at mange har valgt andre veier og tenker på andre måter i dag enn de ville ha gjort hvis vi ikke hadde vært i områder innenfor rammen av Trygg ungdom», hevder områdeleder Lena Söderqvist-Määttä.

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.