Industribyen Eskilstuna med drøyt 70.000 innbyggere merker voldsbølgen som nå preger Sverige på nesten konstant basis. Lokale innbyggere har blant annet forsøkt å bekjempe gjengskytinger med å dele ut gratis pannekaker. Dette ser ikke ut til å ha hjulpet. Voldskriminaliteten fortsetter.

4. april 2023 ble fem personer arrestert i Eskilstuna, Linköping og Strängnäs over planer om å utføre terrorangrep. De arresterte skal ha tilknytning til den jihadistiske terrororganisasjonen Den islamske staten (IS).

Voldsbølgen som har pågått i Eskilstuna i lang tid preger hverdagen til mange ungdommer. Noen av dem har også blitt direkte vitner til drap og drapsforsøk.

På bare et par uker har to ungdommer blitt skutt og drept på åpen gate i Eskilstuna. En av dem var en elev på videregående skole som ble myrdet foran andre elever utenfor skolen hans.

Byen har vært utsatt for 37 skytinger siden begynnelsen av 2022. Ifølge politiet handler flertallet av disse hendelsene om oppgjør mellom kriminelle.

SVT har snakket med noen av de unge som lever i skyggen av voldsbølgen. Enkelte ganger kjenner de både ofre og gjerningsmenn.

Kim Nguyen, Lollo Mubarak, Douglas Svensson og Fatema Zantha er såkalte ungdomskonsulenter for Eskilstuna kommune. De vil få flere unge til å engasjere seg i saker som angår dem.

De bor og vokste opp i ulike boligområder, men alle fire forteller at de er påvirket av volden på ulike måter. «Du er ikke trygg her, du kan ikke gå ut på kveldene», sier Fatema Zantha.

Lollo Mubarak har flyttet fra Eskilstuna, men forteller at hun var bekymret da hun bodde der og skulle hjem fra jobb. «Jeg trengte å kjøre forbi en annen bydel som ikke er min egen, hvor jeg ikke kjenner folk. Tenk om jeg tilfeldigvis ser noe de ikke vil at jeg skal se? Da blir jeg blandet inn på en eller annen måte og de finner ut hvem jeg er og så videre. Det gjør meg veldig bekymret», sier hun.

Kim Nguyen og Douglas Svensson hevder at de ikke er redde for å bli rammet av volden selv fordi de ikke er en del av et kriminelt miljø. De innrømmer likevel at tanker om vold sitter i bakhodet. «Det er klart man tenker på det når man er ute og går om kvelden», sier Svensson. «Du kommer til å ha denne bekymringen. Den vil være der når du er på utsatte steder», sier Nguyen.

Enda en dødsskyting i Sverige: Mann i 20-årene drept i Eskilstuna

Sverige: Pannekaker mot gjengskytinger

Fem islamister arrestert for planlegging av terror i Sverige

Svenske imamer. Kjøp Islamismen i Sverige her!

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.