Eskilstuna sliter med den samme volden og gjengkriminaliteten som så mange andre svenske byer. Selv ikke utdeling av gratis pannekaker har endret på dette. Problemene merkes direkte av mange ungdommer og skoleelever. «Du er ikke trygg her, du kan ikke gå ut på kveldene», sier Fatema Zantha.

Du er tydeligvis ikke trygg midt på dagen heller.

Torsdag 1. juni eksploderte volden igjen. Fire gutter i tenårene ble skadet i et knivangrep ved en idrettshall i Eskilstuna litt før klokka 13. Dette skjedde under et stort slagsmål blant elever fra en nærliggende skole.

Politiet rykket raskt ut til området. De beskriver hendelsen som alvorlig. Tre unge menn i alderen 15 til 17 år ble pågrepet av politiet, mistenkt for drapsforsøk.

Vitnet Fredrik forteller til Aftonbladet hvordan han så hele hendelsesforløpet fra vinduet sitt. «Det var et slags oppgjør, de kjempet mot hverandre. De var 20 mot 20 som barket sammen». Han beskriver hendelsen som et «full slagsmål» som var over veldig raskt.

Skolene i Eskilstuna er naturlig nok preget av det blodige slagsmålet mellom en rekke skoleelever. I løpet av fredagen avlyses alle planlagte uteaktiviteter før skoleslutt. På Årbyskolan, der de skadde elevene går, har man styrket seg på flere måter.

«Vi har god bemanning der og også ulike støtteteam. Rektor og ansatte hadde også kontakt med elever torsdag kveld». Dette sier Lisa Edholm, leder for grunnskolene i Eskilstuna, til SVT.

Hvordan har reaksjonene vært blant ansatte og elever?

«Gårsdagen var selvfølgelig urolig og sjokkerende for alle involverte. Men personalet taklet det eksemplarisk».

Edholm forteller at de har planlagt hvordan elevene skal bli tatt imot. De prøver også å ha en så normal skolehverdag som mulig.

Hvorfor er da planlagte aktiviteter for ulike skoler, som besøk i Parken Zoo, blitt avlyst?

«Når det var en hendelse som var så stor og alvorlig, trengte vi å tenke på hva vi skulle gjøre på fredag. Det er utrolig mange friluftsaktiviteter nå før skoleslutt og vi avlyste noen store arrangementer hvor mange ungdommer ville delta samtidig». Lisa Edholm forsikrer derimot at neste uke fortsetter aktivitetene som vanlig.

Johan Miedl-Ohlsson ble kalt inn for å rydde opp etter knivkampen og fjerne blodet på åstedet. På radio fikk han beskjed om at det var et stort slagsmål med flere skadde. «Det er aldri gøy, for det er ungdom som gjør det. Selv har jeg ei datter som snart blir 17», sier han.

En annen Eskilstuna-beboer på stedet var Omid, som også har ei datter i tenårene. «Jeg synes det er veldig ubehagelig. Det skal ikke måtte skje, spesielt ikke i denne alderen, at barn skal bære kniver», kommenterer han.

Frykt i Eskilstuna etter skytinger: «Man er ikke trygg her»

Sverige: Pannekaker mot gjengskytinger

Fem islamister arrestert for planlegging av terror i Sverige

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her! Du kan også kjøpe e-boken her.

Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.

Svenske imamer. Kjøp Islamismen i Sverige her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.