Nytt

I dag forteller eleven som ble slått til blods på Charlottenlund videregående hva som skjedde i garderoben. Det var torsdag i forrige uke da eleven gikk til garderoben for å gjøre seg klar til gymtime at det fatale skjedde. Det later til at offeret ble holdt øye med og fotfulgt til garderoben av voldsmannen og hans kamerater.

Det var ved tolvtida torsdag i forrige uke at eleven i slutten av tenårene ved en videregående skole i Trondheim gikk inn i garderoben som ligger vegg i vegg med kantina. Han skulle gjøre seg klar til en gymtime.

Plutselig kom det mellom sju og ti andre gutter inn i garderoben. Den ene spurte om jeg hadde vært på byen og slått ham. Jeg sa jeg ikke hadde sett han eller snakket med han tidligere, forteller eleven, som ønsker å være anonym.

Charlottenlund3

Han forteller om slagene.

Det første slaget og sparket kom helt ut av det blå. Jeg husker ikke så mye, men jeg husker jeg ble svimmel etter et slag mot tinningen. På slutten var jeg omtrent borte, sier han.

Skolen er blitt et utrygt sted.

Jeg føler meg ikke lenger trygg på skolen. Jeg gjenkjente den ene som var i garderoben, og da ble jeg stressa. Jeg syntes det var ekkelt. Da jeg snakket med rektor, sa jeg at jeg ikke ville se gjerningspersonen på skolen, sier han.

Et tilfeldig offer.

Jeg hadde så mye adrenalin i kroppen. Og rett etterpå var jeg bare forbanna. Jeg syntes det var idiotisk gjort. Det kunne gått enda verre, og det kunne vært noen andre. Det virket veldig tilfeldig at det ble meg, sier eleven.

Offeret var tilfeldig, men at noe skulle skje, virker planlagt på politiadvokat Alf Rune Nilsen.

Vi ser av videoen at filmingen starter lenge før volden utøves. Det får meg til å tenke at dette er nøye planlagt, sier Nilsen.

Ledelsen ved skolen bør merke seg hva denne eleven sier om gjengen som oppsøkte han i garderoben.

Det må gjøres noe i alle fall. Det går rykter om at den samme gjengen bråker med folk stadig vekk, sier han.

Det er ikke bare rykter, det er helt sikkert at denne gjengen bråker med medelever stadig vekk. Det har jeg fra sikre kilder. Folk spør hvorfor man ikke rapporterer til skolen om det man vet. Svaret er enket: Ungdommene selv er livredde for at voksne skal si noe til ansatte som på en eller annen måte kommer denne gjengen for øret. Man er dødsredd for å bli tatt for å «snitshe», altså «sladre» på gammelnorsk. Flere norske elever har slik respekt for denne gjengen at voksne stilles sjakk matt.

Volden denne gangen ble så grov at det ble en politi- og mediesak. La oss håpe at motet til den skamslåtte eleven fører til handling fra skoleledelsens side. De kan ikke late som om de ikke vet lenger, og det er begrenset hvor ofte man kan la seg sjokkere av vold og trakassering som skjer ved egen skole. Så tusen takk til denne eleven som har mot og styrke til å gå til mediene. Dette må være årets elev!

 

Voldsutøveren har også sin versjon av hendelsen.

Han hadde slått til meg på byen tidligere. Da jeg så han på skolen min, fulgte jeg etter han. Han gikk inn i garderoben, og så var vi alene. Så kom andre inn. Jeg spurte hvorfor han slo meg, han sa at han hadde vært full. Så sparket han meg, og da ble jeg sint, sier den siktede 18-åringen.

Gjerningsmannen hevder slåsskampen ikke var planlagt, men politiet som har sett videoen, har konkludert annerledes.

Politiet mener at slåsskampen var planlagt fra 18-åringen og kompisene hans sin side.

Opplæringsdirektør i Sør-Trøndelag, Inger Christiansen, er som rektor Nina Hoseth dypt sjokkert over volden. Men til tross for det dype sjokket har opplæringsdirektøren skjønt ett eller annet om Det nye Norge.

Hun sier fagmiljøene må ta inn over seg nye trender i ungdomsmiljøene.

Hun pakker sin viten inn i uskyldige ord, men forstår nok veldig godt hva nye trender betyr. For en elev ved Charlottenlund videregående skole innebærer nye trender helt konkret brukket nese og hjernerystelse.

 

 

«Jeg føler meg ikke lenger trygg på skolen» og «Slåsskampen var ikke planlagt» Adresseavisen, 22. april 2016.