Hersleb videregående skole. Foto: Chell Hill / Wikimedia Commons.

Siden skolestart i august har det vært fire masseslagsmål mellom jenter på Hersleb videregående skole i Oslo. Skolen sier de aldri har opplevd lignende.

Det er NRK som har fått tilsendt flere videoer som viser slåssingen mellom grupperinger ved Hersleb skole. En av videoene viser flere jenter som slåss i det som ser ut som et klasserom. En jente ligger på gulvet, mens flere står over og slår. Flere andre rundt roper «stopp». Ingen lærer eller voksenperson er å se i klasserommet. I en annen video barker rundt ti jenter sammen utenfor skolen, mens en voksenperson forsøker å gå imellom. Alle videoene sirkulerer på snapchat.

«Vi har hatt slåsskamper tidligere, som det er på alle skoler fra tid til annen, men sånn som det har vært her den siste uke har vi ikke opplevd før,» sier rektor Anja Teig til NRK. Hun understreker at det kun er noen få elever som har vært involvert i slåssingen. Slåsskampene skal visstnok ha sin bakgrunn i såkalt «blikking», der en jente fra en gruppering har sett på en jente fra en annen gruppering og det blir oppfattet som provoserende.

Rektor forteller at de har forsøkt å mekle mellom jentene tidligere, men fredag brøt det igjen ut en slåsskamp. Hun forteller at skolen samarbeider med forebyggende politi, Salto og Utdanningsetaten og også har kontaktet konfliktrådet.

Politibetjent Hilde Herstad i forebyggende gruppe i Oslo-politiet, har hatt møter med to av jentene, en fra hver gruppering. Hun understreker at det er nulltoleranse for vold i Oslo-skolen.

«Det viktige er å prioritere tryggheten til de som er på skolen for å følge undervisningen. Det må få konsekvenser om du ikke klarer å oppføre deg. Det er ingen menneskerett å gå på videregående skole», sier Herstad.

Hersleb skole er en videregående skole som ligger rett nedenfor Botanisk hage på Tøyen i Oslo. Etter mange år som ungdomsskole, gjenoppsto Hersleb som videregående skole i 2014. Statsminister Erna Solberg åpnet den totalrehabiliterte skolen. «Et variert tilbud som gjør at alle elever kan få utnytte sitt potensial, er viktig for regjeringen. En av våre aller viktigste satsinger er nettopp ”Kunnskap gir muligheter for alle», sa statsministeren i august 2014.

Tre år senere var det allerede elevflukt fra skolen, og skolen ble plassert i samme kategori som Ulsrud og Bjørnholt videregående skoler.

 
 

Støtt Document ?

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Kjøp Kent Andersens bok fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.