Eskilstuna betaler prisen for flerkulturen. Det er skytinger, gjengkonflikter og utrygghet. – Eskilstuna har blivit ett riktigt rövhål.

Dette sa Eva Burman til noen venninner. Burman er sjefredaktør for Eskilstuna-kuriren og regnes som venstreliberal, ifølge Fria Tider.

Burman fortsetter: – Varför bor vi kvar här? En av venninnene hennes sier at hun har tenkt det samme.

Dette forteller Burman om i en lederartikkel som beskriver hvor katastrofal situasjonen i Eskilstuna er.

Det är så ledsamt att inse att våldet vi upplever inte överraskar mig längre. När Eskilstuna först började drabbas av skjutningar för några år sedan slog vi upp det stort i tidningen. Det var svarta vinjetter, flera uppslag. Det var i nyhetsspråk «en stor grej». Nu är det inte så längre. Vi har blivit vana. Avtrubbade.

Och det är så sjukt.

Narkotika flyter i gatene, ulike gjenger kontrollerer ulike områder. Det minner om Los Angeles, skriver Burman.

När de här grupperna möts kan det bli våldsamt. I Eskilstuna, likt LA, är det territoriet man hävdar. Och likt Cribs och Bloods är det otänkbart att ge sig in på den andras territorium. En vän berättade att han frågat en ung kille från Årby om han hunnit käkat på KFC i Skiftinge än. Hans svar var «Aldrig. Går jag dit kommer jag inte hem igen».

Torsdag 1. juni brøt det ut slagsmål, og fire ungdommer ble knivstukket. Tre unge gutter på 15–17 år er arrestert, mistenkt for drapsforsøk. Ifølge Burman går ryktene om at dette er knyttet til de kriminelle gjengene. Rundt 40 ungdommer skal ha deltatt i slåsskampen. Document skrev tidligere i dag om hvordan hendelsen har skapt uro i byen.

Eskilstuna: Uro etter stort og blodig knivslagsmål blant skoleelever

Ikke alle er like imponert over at Burman innser at Eskilstuna er i krise. For selv i denne lederen nevnes ikke innvandring og hvem som står bak volden. Dessuten kommer disse reaksjonene altfor sent.


Burman avslutter:

Vi lever i en otrygg stad. Mina barn, mina vänners barn – alla känner de till någon som blivit dödad, som skjutit någon. Någons klasskompis, en väns bror. Våldet har kommit nära.

Så det jag kastade ur mig den kvällen menade jag. Nu undrar jag, kan vi vända det här?

Man må i det minste være villig til å si hva som er årsakene til problemene. Med svensk mentalitet er det trolig umulig å snu utviklingen, siden dette krever drastiske tiltak og en helt annerledes politikk.

Jeg tviler sterkt på at dette er mulig. Og Norge følger lydig etter.

Kjøp billetter til boklansering i Oslo den 8. juni her!

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.