Det blir stadig vanskeligere for svenske familier i et voldsherjet samfunn å finne trygge steder å bo, hvor de kan unnslippe bomber, gjengskytinger, gjengvoldtekter og fornedringsran.

Bydelen Farsta i Stockholm ble rammet av to bomber på bare to dager i mars 2024. Birgit Sjögren, ei lokal kvinne som avisen Aftonbladet snakket med, kommenterte da resignert at «Det spiller ingen rolle hvor vi flytter, Sverige er blitt de kriminelles hjem».

«Det spiller ingen rolle hvor vi flytter, Sverige er blitt de kriminelles hjem»

Noen svensker velger derfor å flytte helt ut av landet.

Øygruppa Åland i Østersjøen hører til Finland, men har betydelig selvstyre og er i hovedsak svenskspråklig. Et økende antall svenske barnefamilier søker nå tilflukt der, i håp om en bombefri oppvekst for sine barn. Dette melder Mats Dagerlind hos Samnytt.

Statistikk fra Brottsförebyggande rådet (Brå) bekrefter at det fortsatt ganske etnisk homogene Åland har en betydelig lavere kriminalitet enn mange kommuner i Sverige. Brå fremsetter en hypotese om at den store forskjellen i kriminalitet kontra trygghet skyldes Ålands mangel på store byer, der kriminaliteten ofte er konsentrert.

Annika Hambrudd, kultur- og utdanningsminister i Ålands regjering, har en litt annen forklaring. Ifølge henne er det ikke hvilken som helst kriminalitet som får svenskene til å komme til øyene. «Vi har ingen eksplosjoner eller lignende på Åland», uttaler hun til SVT. Hambrudd har forståelse for at mange svensker kommer til Åland fra Sverige «hvor de opplever at tryggheten ikke er like stabil».

Sveriges justis­minister inn­rømmer: «Kriminelle infiltrerer politiet og samfunnet»

Sverige: Kraftig økning av barnevold, dagens system «har feilet»

Andelen svensker i prosent av Ålands befolkning øker. Drøyt hver tiende innbygger er nå født i Sverige. Når svensk TV spør svensker som har flyttet dit, er svaret ofte at sikkerhet er den viktigste bakenforliggende årsaken. Hvert år flytter mellom 300 og 400 svensker fra det utrygge Sverige til det fortsatt relativt trygge Åland.

Lokale eiendomsmeglere melder at de merker en mye større interesse fra svenskene enn tidligere. «Ja, det er helt åpenbart. Det er stort sett barnefamilier som søker trygghet og nærhet», forteller eiendomskonsulent Markus Fellman til SVT.

Svensk statlig TV har møtt familien Lundgren som flyttet til Åland fra det stadig mer «utsatte» Upplands Väsby nord i Stockholm. De hadde ikke lyst til å bli det neste tallet i kriminalitetsstatistikken, og flyttet før deres barn ble rammet av volden.

«Selv om vi selv ikke ble utsatt for noe, var det alltid en følelse av uro. Den bekymringen finnes ikke her», sier Linda Lundgren.

SVT har også besøkt familien Johansson. De forlot Sverige og flyttet til Åland under asylkaoset i 2015. I ettertid mener de at de tok en riktig beslutning.

«Mens vi har bodd på Åland, har det bare eskalert i Sverige. Her er jeg aldri redd for å gå rundt aleine om kvelden, i mørket, i en park. Ikke engang i Mariehamn», forteller Victoria Johansson.

Nesten hver tredje ålending har svensk eller finsk bakgrunn. Mens andelen finner har gått litt ned de siste årene, har andelen svensker økt betydelig i løpet av de siste 20 årene.

Det finnes altså innflyttere på Åland, men de har i stor grad nordisk, baltisk eller annen europeisk bakgrunn. Bare litt over 100 personer – under en halv prosent – har arabisk bakgrunn.

Mats Dagerlind hos Samnytt påpeker at halvparten av alle ikke-nordiske innvandrere kommer fra et EU-land med jødisk-kristen bakgrunn. Dette står i sterk kontrast til Sverige, der ikke-vestlig og muslimsk innvandring er svært stor. Åland er derfor fri for gjengkriminalitet, og for vanskelig håndterbare kulturkollisjoner.

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.