Såkalt hvit flukt er blitt et velkjent fenomen i en rekke vestlige byer. Mange europeere flytter fra områder som domineres av ikke-europeiske innvandrere. Trenden finnes også i nordiske land, og den ser ut til å forsterke seg.

I Samnytt skriver Mats Dagerlind om hvordan stadig flere svensker flytter ut fra byer som Malmö, hvor etniske svensker allerede er en minoritet. Med en stor og voksende andel av innvandrere fra den islamske verden og Afrika sliter Malmö med mye kriminalitet og store økonomiske problemer. I realiteten er Malmö nesten konkurs, men understøttes av skattebetalere fra andre deler av landet. Dette blir selvsagt stadig vanskeligere å opprettholde når innfødte svensker går mot å bli en minoritet i Sverige som helhet.

I Skåne flytter stadig flere svensker ut av de store byene og til mindre kommuner som Staffanstorp og Höör. Familier bosetter seg permanent på steder hvor de tidligere kanskje hadde sommerhus. Svensker som flytter til landsbygda, oppgir ofte økt trygghet som en viktig årsak til dette. Små kommuner har ikke så mange restauranter som Malmö. Til gjengjeld er skolene der tryggere for barna.

I Region Skånes utviklingsstyre innrømmer styreleder Anna Jähnke at dette er en bekymringsfull utvikling for Malmö, som allerede sliter med alvorlige sosiale, kriminologiske og kulturelle problemer. «Man må være ærlig og si at hvis vi ikke gjør noe, vil det bli problemer i framtida. Da er risikoen at våre større byer i Skåne blir stadig mer segregerte,» fastslår hun.

Anna Råman, analysesjef ved enhet for regional utvikling, følger flyttestrømmene nøye. Hun synes ikke at de små kommunene «tar sitt ansvar» når de så ensidig tiltrekker seg velstående svensker i motsetning til ressurssvake migranter. Råman beklager at disse kommunene ekskluderer «den befolkningsgruppen som vokser mest i Sverige» når de primært tiltrekker seg etniske svensker.

Fem syrere dømt for gruppevoldtekt i Malmö, ingen av dem utvises

Malmö: Politiet har mottatt 150 anmeldelser om forsøk på drap på hunder

Malmö: Kvinner vil ha flere gatelamper for økt trygghet

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her! Du kan også kjøpe den som e-bok her.

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.