Eurovision Song Contest 2024 begynner snart i Sverige, med en semifinale 7. mai, en semifinale 9. mai og finalen 11. mai. Showene avholdes i Malmö Arena.

Besøkende fra over 80 land har kjøpt billetter til konkurransene. Lokale beboere i og rundt Malmö tjener gode penger på å leie ut sin bolig til tilreisende. Restauranter i byen forventer å se mange kunder i løpet av mai.

«Jeg føler meg ikke redd. Det kommer til å være mye politi her, og det blir gøy med Eurovision», sier Long Bui, som jobber på en restaurant i Emporia kjøpesenter.

Politiet venter opp mot hundre tusen besøkende og svarer med en veldig stor politiinnsats.

«Det kommer til å være politi overalt i løpet av denne uka», uttaler politiets talsmann Nils Norling.

Politiet klassifiserer Eurovision i Malmö som et nasjonalt særarrangement. Politifolk fra både Danmark og Norge kommer også for å hjelpe det svenske politiet med å opprettholde sikkerheten.

Sverige får bistand av norsk politi under Eurovision

Politioperasjonen rundt Eurovision i Malmö forventes å bli en av de største i svensk historie. Tusenvis av politifolk vil være involvert. I region Skåne vil ikke politifolk få permisjon i forbindelse med arrangementet.

Det svenske forsvaret er også involvert, og bistår med logistikk og andre spesialiteter.

«Med den polititettheten som vi vil ha i politiregion sør, vil du definitivt kunne føle deg trygg». Det hevder Per Engström, nasjonal sjef for politiets innsats rundt Eurovision.

Siden det ble bestemt at Eurovision Song Contest skulle arrangeres i Malmö, har det derimot skjedd mye. Koraner har blitt brent, den svenske sikkerhetstjenesten har hevet terrortrusselnivået, og det har blitt krig i Gaza. Midt oppe i alt dette skal det arrangeres en musikkonkurranse med 160 millioner tv-seere.

Malmö Arena er sentrum for begivenhetene, og innsatsen for å ivareta sikkerheten i og rundt arenaen har blitt trappet opp. Politifolk med bombehunder søker etter mistenkelige gjenstander i området.

«Det er ikke snakk om at vi har mottatt noen trusler eller lignende, men vi kommer til å gjøre dette fortløpende under hele arrangementet», sier Jimmy Modin, pressetalsmann i politiregion sør.

Forsøkene på å torturere hunder fortsetter i Malmö

Trusselen mot Eurovision omfatter potensielt også angrep fra droner i lufta. For å beskytte området vil politiet derfor sperre av luftrommet og bruke teknologi for å blokkere innkommende droner.

Den nasjonale operative avdelingen (NOA) har sørget for at C-UAV-utstyr er på plass, teknologi for å kunne ta ned droner fra lufta. «Det er for å beskytte dette arrangementet, men vi bruker dette utstyret i andre sammenhenger også. Vi sørger for at denne ressursen er tilgjengelig», sier NOAs sjef Per Engström til SVT.

Til tross for innsatsen er målet at Malmö skal være en åpen by, der folk kan bevege seg ganske fritt.

Politiet tar høyde for større ulykker eller ulike former for vold i de store folkemengdene som er ventet under Eurovision. Men det politiet er mest bekymret for, er ryktespredning.

«Det vi ser som den største risikoen, er ryktespredning om for eksempel terrorhandlinger», kommenterer Petra Stenkula, leder for politiområdet i Malmö. Ifølge henne finnes det eksempler på at ryktespredning tidligere har skapt stor bekymring.

Under opptøyer i den belastede bydelen Rosengård i Malmö i september 2023 så politiet passivt på at demonstranter brente rundt 30 biler. Rosengård var nesten som en «krigssone», sier en beboer.

Likevel grep ikke politiet inn. De ville ikke provosere lokalbefolkningen. På spørsmål fra SVT sa politisjef Petra Stenkula at hun «blir trist» over steinkasting mot politiet og påtenning av biler.

Sverige: Justisministeren aksepterer at politiet passivt ser på bilbrenninger

Malmö: Politisjef «blir trist» etter steinkasting mot politiet, sender bekymrede e-poster

Svensk politi har nylig mottatt en søknad om en offentlig sammenkomst der hensikten er å brenne en koran. Arrangørene ønsker at dette skal finne sted på Gustav Adolfs torg i Malmö 3. mai, rett før Eurovision-uka begynner.

Det høye nivået av terrortrusler i Sverige og en urolig omverden gjør Eurovision sårbar. Justisminister Gunnar Strömmer (M) har jevnlige møter med Säkerhetspolisen (Säpo) og politiet i forkant av arrangementet.

IS-jihadisten som myrdet svensker i Brussel var illegal båtmigrant

Terrorfrykt i Malmö etter islamske trusler mot Sverige: «Sunn mistenksomhet er viktig nå»

Malmö forventes å få rundt 100.000 besøkende fra hele verden i løpet av Eurovision-uka. Samtidig er det planlagt store demonstrasjoner mot Israels deltakelse.

Palestinagruppen i Malmö har tidligere uttalt at de forventer titusenvis av deltakere i demonstrasjonene, som vil finne sted både i Malmö sentrum og utenfor arenaen.

«Vi planlegger to store, fredelige demonstrasjoner. Vi håper at mange vil komme», sier Per-Olof Karlsson, som er aktiv i protestene, til SVT.

Israels interne sikkerhetstjeneste, Shin Bet, har møtt sangeren Eden Golan. De rådet henne og teamet hennes til å forbli på hotellrommene så lenge de besøker Malmö, bortsett fra ved forestillinger og offisielle arrangementer.

Noen israelske reportere har besøkt Sverige for å undersøke den meget islamiserte byen, hvor innfødte svensker allerede er en minoritet. I Malmö ble de møtt med aggresjon og grove trusler.

Et videoklipp fra Malmö viser en mann som truende nærmer seg en israelsk tv-reporter. «Hvorfor spytter du på oss?» spør reporteren i klippet som har gått viralt på sosiale medier. «Fordi dere er dritt», svarer mannen, og legger til et banneord på arabisk.

«Vi vil slakte alt som er israelsk med kniv», sier en av de intervjuede.

Reporter Ohad Hemo uttaler at det han hører på gatene i Malmö, er mer ekstremt enn det han hører blant palestinere på Vestbredden. «Gaza-krigen er tema overalt her. Det er mange palestinske flagg og symboler. Vi kunne like gjerne vært i Gaza eller Ramallah, i Kairo eller Damaskus».

Malmö: «Vi vil slakte alt som er israelsk med kniv»

Israelerne besøkte også det lille, sårbare jødiske samfunnet i byen. Journalistene snakket med vakter utenfor en moské som ikke visste at de var fra Israel, og advarte dem mot å besøke Malmö under ESC-festivalen: Det vil bli uro og «bomber».

Det smeller nå bomber flere ganger i uka over hele Sverige, så dette er blitt den nye normaltilstanden for landet. Men det er trolig en forhøyet risiko under Eurovision Song Contest.

Sverige: Bomber koster store summer for samfunnet og uskyldige ofre

I forkant av årets Eurovision har Israels nasjonale sikkerhetsråd oppfordret israelere som har tenkt å reise til Malmö til å være forsiktige. De rådes blant annet til å tone ned sin nasjonalitet og avstå fra å bære det israelske flagget.

Svensk terrorfrykt under håndball-EM, skal ikke vifte med svenske flagg

Mange israelere velger å la være å reise til Eurovision i Malmö, av frykt for sin egen sikkerhet. «Etter det jeg har hørt, er det farlig i Sverige», sier Yahav Hasson i Tel Aviv, til SVT.

På tross av et omfattende sikkerhetsarbeid finnes det fortsatt en frykt for hva som kan skje.

«Selvsagt er jeg bekymret. Det er en bekymringsfull situasjon». Det sier Ziv Nevo Kulman, Israels ambassadør til Sverige, som likevel har tillit til at svenske myndigheter tar situasjonen på alvor.

Magnus Olsson fra Sverigedemokraterna (SD) i Malmö stoler ikke på tryggheten. På nettstedet Samnytt skriver Olsson at han dessverre er «overbevist om at det kommer til å bli opptøyer og hærverk under Eurovision i Malmö, men det som virkelig bekymrer meg, er terrorhandlinger».

En svært stor del av Malmös befolkning er innvandrere som har sine røtter i land i Midtøsten.

Ansatte i sikkerhetsselskapet Avarn slår alarm om antisemittisme og terrorsympatier internt i deres egen organisasjon. Dette ifølge opplysninger til Svenska Dagbladet. Noen av sikkerhetsvaktene som skal jobbe med det ukelange arrangementet er selv Hamas-tilhengere.

I tillegg kommer 600 frivillige som skal jobbe med arrangementene. Har man kontroll på alle disse?

«Det er et sikkerhetsmessig mareritt», påpeker terrorforsker Magnus Ranstorp til avisen Sydsvenskan. «Alt fra attentatforsøk til ordensforstyrrelser inne på arenaen. Demonstrasjoner som kan utarte. Musikkarrangementer som kan bli utsatt for sabotasje og til og med angrep», fortsetter han.

Kjøp «Klanen» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.