Eurovision Song Contest 2024 skal avholdes i Malmö denne uka. Frykt får tre av fire beboere i byen til å endre vanene sine under Eurovision. Dette melder Sydsvenskan, den regionale avisen for Skåne.

Natt til mandag 6. mai ble en leilighet i bydelen Kirseberg i Malmö rammet av en eksplosjon. Det er for tidlig å si om dette har noe med Eurovision å gjøre. Det kan også være en del av de pågående gjengkrigene som preger nesten hele Sverige året rundt.

Sverige er i en situasjon som ligner borger­krig

Protestene mot Israels deltakelse i konkurransen er ventet å bli massive.

Malmö: «Vi vil slakte alt som er israelsk med kniv»

Den europeiske kringkastingsunion (EBU), som er arrangør av Eurovision Song Contest, vil at alt skal være upolitisk.

Alle som forsøker å ta seg inn med palestinske flagg, skilt med politiske budskap eller andre symboler som «skal forstyrre et vellykket arrangement», vil bli stoppet ved inngangen til Malmö Arena. Dette melder avisen Göteborgs-Posten.

Kun nasjonale flagg fra deltakerland samt pride-flagg vil være tillatt inne på arenaen.

Palestinske flagg blir forbudt i Eurovision-arenaen i Malmö

Politioperasjonen rundt Eurovision forventes å bli en av de største i svensk historie. Tusenvis av politifolk vil være involvert.

I region Skåne vil ikke politifolk få permisjon i forbindelse med arrangementet. «Det kommer til å være politi overalt i løpet av denne uka», uttaler politiets talsmann Nils Norling til SVT.

Det svenske forsvaret er også involvert. Dessuten kommer politifolk fra både Danmark og Norge for å hjelpe det svenske politiet med å opprettholde sikkerheten.

Malmö forbereder seg på Eurovision med droner og bombehunder

På tross av en av de mest massive sikkerhetsoperasjonene i Sveriges historie føler lokalbefolkningen seg likevel ikke trygge.

Bare hver fjerde beboer i Malmö tør å leve som vanlig under Eurovision. Tre fjerdedeler av innbyggerne i byen er så bekymret for sikkerhetssituasjonen at de unngår steder de vanligvis besøker.
Dette viser en meningsmåling utført av Novus på oppdrag fra Sydsvenskan.

Kvinner og eldre mennesker er spesielt redde. Blant kvinner svarer 62 prosent at de vil unngå området Hyllie og Malmö Arena under den musikalske konkurransen.

Mange innbyggere er så bekymret at de unngår et hvilket som helst område i byen under konkurransen. «Jeg er ikke en redd person. Men det er klart jeg kjenner på stemningen når de kaller inn mye politi og bygger disse murene», forteller Madeleine Ragnarsdotter til Sydsvenskan.

At tre fjerdedeler av innbyggerne i Sveriges tredje største by er så bekymret for sin sikkerhet at de vil unngå steder de vanligvis besøker betrakter Ardalan Shekarabi (S) som en «fiasko». Han krever nå informasjon fra justisministeren om regjeringen har gjort alt for å ivareta sikkerheten.

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.