Eurovision Song Contest 2024 skal avholdes i Malmö i mai. Også Israel skal delta.

Noen israelske reportere har besøkt Sverige for å undersøke den meget islamiserte byen, hvor innfødte svensker allerede er en minoritet. I Malmö ble de møtt med aggresjon og grove trusler. Dette melder avisen Expressen.

Et kort videoklipp fra Malmö viser en arabisk mann som truende nærmer seg en israelsk tv-reporter. «Hvorfor spytter du på oss?» spør reporteren i klippet som har gått viralt på sosiale medier. «Fordi dere er dritt», svarer mannen, og legger til et banneord på arabisk.

Gaza-krigen gjenspeiles i Malmös gater når et israelsk tv-team besøker byen for å rapportere om Eurovision Song Contest. En konfrontasjon mellom en mann og israelerne har gått viralt på sosiale medier etter at en av reporterne la ut klippet.

Jordmorklinikk i Malmö får tolk på venterommet: «Flertallet er arabisktalende»

Førskoler i Malmö melder ikke fra om barn som blir utsatt for æresundertrykkelse

Scenen er en del av en over 20 minutter lang reportasje som Israels ledende tv-kanal Channel 12 viste i sitt hovednyhetsprogram tirsdag kveld. Det er første del av to i serien «God kveld, Malmö«, et navn som refererer til hilsningsfrasen når hvert lands jury kunngjør resultatet i ESC-finalen.

Reporterne Elad Simchayoff, kanalens Europa-korrespondent, og Ohad Hemo, reporter i de palestinske områdene, går rundt i Malmö. De intervjuer folk i bydeler og på torg der det er en overvekt av mennesker med bakgrunn fra Midtøsten.

De identifiserte seg åpent som israelere. Expressen skriver at ved noen anledninger førte dette nesten til fysiske konfrontasjoner – og politiets inngripen –, men som oftest bare til vanskelige samtaler.

«Vi vil slakte alt som er israelsk med kniv», sier en av de intervjuede. En annen mann sier, når han blir fortalt at reporterne er fra Israel: «Israel? Det finnes ikke noe slikt».

Ohad Hemo, som har mange års erfaring fra Vestbredden og Gaza, uttaler i programmet at det han hører på gatene i Malmö, er mer ekstremt enn det han hører blant palestinere på Vestbredden.

«Det er hardere ord her enn på Vestbredden. Der snakker mange fortsatt om grenser og avtaler. Her snakker alle om at Israel skal forsvinne», sier han, og fortsetter: «Gaza-krigen er tema overalt her. Det er mange palestinske flagg og symboler. Vi kunne like gjerne vært i Gaza eller Ramallah, i Kairo eller Damaskus».

Over 4000 nordiske artister vil ha boikott av Israel i Eurovision

Neste del av serien tar for seg situasjonen for det lille, sårbare jødiske samfunnet i byen. Journalistene snakker med vakter utenfor en moské som ikke vet at de er fra Israel og advarer dem mot å besøke Malmö under ESC-festivalen: – Det vil bli uro og «bomber».

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.