I et svar på et skriftlig spørsmål fra Sverigedemokraterna sier justisminister Gunnar Strömmer (M) at han ikke har til hensikt å gjøre noen tiltak for å unngå en gjentakelse av skandalescenene som utspilte seg under opptøyer flere steder i Sverige. Dette melder nettsiden Samnytt.

Mange har beskrevet det svenske politiets innsats under koranopptøyene som en fiasko og en skandale.

Kritikken har blant annet dreid seg om at polititjenestemennene på stedet fikk beskjed om å gripe inn minst mulig for ikke å eskalere situasjonen. Å gå hardt ut mot migranter i et «sårbart område» ble også ansett som politisk sensitivt.

«Noen ganger kan det bety både en opptrapping og en vanskeligere situasjon om vi velger å gå inn», kommenterte Petra Stenkula, politiområdeleder i Malmö. På spørsmål fra SVT sa Stenkula at hun «blir trist» over steinkasting mot politiet og påtenning av biler.

Under opptøyer i den islamiserte bydelen Rosengård i Malmö tidlig i september så politiet passivt på at demonstranter brente rundt 30 biler. Rosengård var nesten som en «krigssone», sier en beboer. Likevel grep politiet ikke inn. De ville ikke provosere lokalbefolkningen.

Vi må la de kriminelle løpe løpsk, for ellers vil ting bli enda verre, ser tankegangen ut til å ha vært blant myndighetene. Det er imidlertid ikke alle som kjøper dette resonnementet.

På grunn av politiets passivitet, der patruljer, blant annet i Rosengård i Malmö, satt i politibilene og bare så på mens koranopptøyene pågikk for fullt rundt dem, spurte riksdagsmedlem Tobias Andersson (SD) et skriftlig spørsmål til justisminister Gunnar Strömmer (M) om hvilke tiltak regjeringen har til hensikt å gjøre for å hindre en gjentakelse av slike skandaløse scener.

Han mener politiets taktikk er å «la lokalsamfunnet i stikken». Selv i de urolige innvandrerområdene bor det lovlydige mennesker som har samme rett til å unngå opptøyer som alle andre. De har rett til å forvente at politiet gjør alt for å stoppe pågående kriminalitet, i stedet for å bare se på.

«Vi kan rett og slett ikke ha denne ordren; voldsmonopolet må opprettholdes, og politiet må endre taktikk, samtidig som de rustes opp og får utvidede fullmakter», slår Andersson fast.

Svaret fra justisminister Gunnar Strömmer er imidlertid ikke overbevisende. Han har ingen synspunkter på hvordan politiet utførte sitt oppdrag under koranopptøyene, og heller ikke på hvordan myndighetene skal opptre dersom koranopptøyene blusser opp igjen. Ministeren svarer:

«Hvilken taktikk eller ferdigheter som kreves for å håndtere konkrete situasjoner, som den i Malmö for eksempel, er spørsmål som vurderes av politimyndighetene. Politimyndighetene vurderer fortløpende innsatsen og arbeidet som gjøres slik at erfaringer utnyttes og bidrar til å utvikle virksomheten», skriver han.

Strömmer ser ingen grunn til at regjeringen skal gi politiet nye direktiver eller verktøy, selv om han i svaret slår fast at: «voldelig bråk og blålyssabotasje er alvorlige forbrytelser», at «den som angriper politiet, angriper vårt demokratiske samfunn» og at «det er en forbrytelse som også rammer offentligheten».

«De ansvarlige må arresteres, dømmes og få sin rettmessige straff», skriver statsråden. Han gjør derimot ingenting konkret for å sikre at dette skjer i større grad i fremtida enn tilfellet har vært så langt.

Malmö: Politisjef «blir trist» etter steinkasting mot politiet, sender bekymrede e-poster

Malmö: Rosengård var som en «krigssone», men politiet grep ikke inn

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.