Så langt i år har rundt 200 biler blitt påtent i Malmö. Ifølge forsikringsselskapene utgjør verdien av de 200 bilene ti millioner kroner. I fjor skjedde det flere bilbranner i Malmö enn i noen andre kommuner i Sverige. Dette melder Samnytt.

Grunnen til at bilbranner har blitt et så populært tidsfordriv de siste årene i Sveriges mest multikulturelle områder har forundret både politi og kriminologer. Men forsker Manne Gerell tror nå han vet hvorfor.

«Malmö har ganske store utsatte områder, og bilbranner er en type kriminalitet som foregår i slike områder, i fattige boligstrøk. Derfor er det ikke overraskende at Malmö rangerer høyt der». Dette uttaler Manne Gerell, kriminolog ved Malmö universitet, til avisen Sydsvenskan.

«Branner er generelt en ungdomskriminalitet, og fremfor alt en kriminalitet som oppstår med unge som er litt rotete og fremfor alt litt fattigere».

Gerell mener at det å redusere «fattigdom og sårbarhet» muligens kan hjelpe. Selv å redusere segregeringen mener han kan ha effekt fordi «da oppmuntrer de kanskje ikke hverandre».

I sin forskningsrapport fra 2017 så han at bilbranner ikke sjelden fant sted i såkalt sosialt og økonomisk utsatte områder, med en høy andel innvandrere og hvor det kollektive samholdet og evnen til å håndtere problemer beskrives som lav.

Gerells forskning viser også at enkelte områder rammes hardt av branner fordi det bor mange mennesker med høyere brannfare der – personer med for eksempel psykiske lidelser og lav selvkontroll.

Forskning fra 2013 av Eva Andersson og Bo Malmberg har forklart at bilbranner kan være en måte for unge mennesker å ta igjen mot det de opplever som et urettferdig samfunn.

Under opptøyer i den islamiserte bydelen Rosengård i Malmö i september så politiet passivt på at demonstranter brente rundt 30 biler. Rosengård var nesten som en «krigssone», sier en beboer. Likevel grep politiet ikke inn. De ville ikke provosere lokalbefolkningen.

Petra Stenkula, politiområdeleder i Malmö, sa at hun «blir trist» over steinkasting mot politiet og påtenning av biler.

Sverige: Justisministeren aksepterer at politiet passivt ser på bilbrenninger

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her! Du kan også kjøpe e-boken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.