Manne Gerell. Stillbilde: Fjärde Uppgiften / YouTube.

Svenske forskere innser det og uttaler det mer bramfritt nå: «Vi har for mange mordere i våre gater!» En svensk akademiker tar bladet fra munnen i et intervju med det politisk uavhengige nettidsskriftet Kvartal.

Manne Gerell, dosent i kriminologi ved Malmö universitet, sier: – Det finnes definitivt en kobling til den store innvandringen og den mislykkede integrasjonen.

Lavt under taket i politisk debatt

Dosent Gerell får dermed et spørsmål fra intervjueren Henrik Höjer. Som er Kvartals vitenskapsredaktør, historiker og forfatter:

Du nevner direkte kriminalitetens kobling til innvandringen. Dette kunne man knapt nevne for noen år siden. Hva tenker du om dette?

Gerell svarer at han opplever at det går lettere å snakke om dette i dag.

Det var verre for noen år siden. Men det handler nok mest om hvem som prater om det. I forskningen har det lenge vært godt kjent at innvandrere begår flere lovbrudd enn innfødte. Dette er påvist i mengder av studier gjennom flere tiår. Og i forskningen er det ukontroversielt. Det er nok i den allmenne og politiske debatten at det har vært et lavt tak.

Migranter fra Midt-Østen og Afrika

Manne Gerell tar i intervjuet deretter for seg ulike grupper innvandrere i problemområder som Malmø.

Mennesker fra visse regioner er selvsagt mer overrepresentert enn andre, for eksempel Midt-Østen og Afrika. Man kan spørre seg hvorfor. En studie for noen år siden gikk inn i spørsmålet om mennesker som kommer fra krigsområder er mer kriminelle enn andre. Men denne formodningen hos noen av oss, den stemmer ikke.

Derimot spiller et generelt utviklingsnivå, målt i HDI (Human Development Index), en større rolle. Med HDI måler man og sammenveier et lands middellivslengde, utdanningsnivå og rikdom. Migranter fra land med lavt HDI er mest overrepresentert når det gjelder kriminalitet. Dette kan være en viktig brikke i puslespillet, når man vil forstå kriminalitetsutviklingen i Sverige.

Eksepsjonell drapsbølge

Kvartals vitenskapredaktør fastslår i artikkelen at vårens bølge av skytevåpenvold har vært eksepsjonell. Norske forhold er ikke nevnt, men alle som følger med, ser tydelig at Norge er på rask marsj i samme retning. Det går ikke mange dagene mellom hver melding om til dels svært alvorlig misbruk av skytevåpen. Det er god grunn til å spørre hvor våpnene kommer fra.

I Sverige snakkes det stadig mer fortvilt om «dødsskjutningar» som rammer alle aldersgrupper og samfunnlag. Dosent Gerell sier:

Vi har gått fra et høyt og stabilt nivå til et enda høyere nivå av dødsskytinger. Denne tendensen drives for en stor del av at de som blir skutt faktisk dør i stedet for å bli skadet.

Hvordan skal denne utviklingen bremses? Hvordan skal vi minske voldshandlingene?

– En viktig faktor er oppklaringsprosenten. Vi har for mange mordere som går fri! Det fungerer bare ikke å ha det slik!

Bare hvert fjerde drap oppklares, tilføyer Gerell.

Det er aldeles for lite! Ved mange mord er det dessuten flere eller rett og slett mange gjerningspersoner, hvilket betyr at vi har masser av mordere på våre gater. På kort sikt er det viktigst å oppklare flere drap.

Gerell har foreslått å sette inn flere utdannede og erfarne politi-utredere og gi bedre støtte til vitner. Dessuten må de tekniske hjelpemidlene forbedres, deriblant kameraovervåkningen. Nærpolitireformen er mislykket. Friskolereformen har ført til at de dyktige elevene kunne forlate sitt eget område.

Tror volden fortsetter

Samfunnet har trukket seg tilbake, og problemene har bare vokst, konstaterer den erfarne akademikeren i Malmö.

Noen lysning i det dystre bildet ser han ikke ennå, men han tror det kommer på sikt, etter at drapene ute på Sveriges gater nokså lenge har fortsatt i stort antall.

Som nå.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.