Elleve drap og over 80 drapsforsøk er under etterforskning i Malmö. Byen plages av overfallsvoldtekter, personran, vold, tyverier og bedragerier. Politimesteren trygler innbyggerne i byen om hjelp.

Politiet er i ferd med å miste grepet om en galopperende, ofte voldelig, kriminalitet.

stefan sinteus

Politimester i Malmö, Stefan Sintéus.

 

Malmö betaler nå prisen for flere tiår med mislykket integrasjon. Byens myndigheter har stilltiende akseptert at deler av byen har blitt mer eller mindre lovløs. Lovløsheten har blitt så omfattende at politiet merker at grepet glipper.

Statsadvokat: – Politiet i Malmö i ferd med å kollapse

«Vi har en voldsspiral av store dimensjoner.» Slik beskriver politimester Stefan Sintéus, sjef for polis­område Malmö, situasjonen på politiets facebookside.

Taushetens lov

Gjengene krever taushet, og det vet folk. Når taushetens lov slår inn får politiet svært lite hjelp fra allmennheten. Det hemmer i særlig grad etterforskningen av de mange drapene og drapsforsøkene:

«Hjelp oss. Hjelp oss med å få bukt med problemene,» skriver politimesteren. Han ber på sine knær om at folk må snakke, fortelle det de vet til politiet.

– Vi får anonyme tips som peker i ulike retninger. Men vi er nødt til å snakke med folk, sier Sinteus i et intervju med VG.

– Vi vet det finnes en del personer som vet ting de ikke har sagt til politiet. Ungdommer snakker med hverandre på nettet, men vi ikke si noe til oss. Vi ønsker å komme i kontakt med dem – og vi håper foreldre vil snakke med barna sine, og være seg sitt ansvar bevisst, sier han.

I går smalt det ved entreen til et bolighus i Augusten­borgsgatan i Malmö. En sprengladning detonerte og skadet inngangspartiet. Ingen er pågrepet, men det er mer normen enn unntaket i dagens Malmö. Eller i dagens Sverige, kan man like gjerne si.

Et «ytterst ansträngt läge»

Malmö befinner seg i et «ytterst ansträngt läge», konstaterer Sintéus i facebookartikkelen, men skriver også at han «känner en stor tilltro och tillförsikt» om at politiet skal klare å håndtere situasjonen.

Slik han uttrykker seg høres det ut som ønsketenkning. Det er klart at politimesteren ikke har noe valg: han tro – i hvert fall offisielt – at det skal ordne seg. Han «tror» helt til han ikke tror lenger – og da er han eks-politimester.

– Henrettelser

Flere av drapene og drapsforsøkene som nå etterforskes er knyttet til gjengkriminalitet, sier Sinteus til VG. Han sier flere av dem bærer preg av å være rene henrettelser.

– Det brukes gangstermetoder. Folk blir skutt på nært hold, i ansiktet, eller med flere skudd. Og det skjer på åpen gate, av gjerningsmenn som ikke er redd for å bli sett. Årsaken til at man skyter hverandre kan være enkel: Vi har eksempler på drap som skyldes krangling om en kjæreste, sier Sinteus.

Én av sakene som hadde preg av å være en henrettelse var mordet på 16 år gamle Ahmed Obaid. I midten av januar ble han skutt og drept på åpen gate, noen hundre meter fra sitt hjem. Fortsatt er ingen pågrepet etter det brutale drapet.

– Jeg er bekymret over utviklingen. Når unge mennesker setter livet til er det alvorlig, sier Sinteus.

Under etterforskningen av mordet på Ahmed Obaid har politiet hatt problemer med å få folk til å snakke. Noen vil kun uttale seg anonymt, andre svarer ikke i det hele tatt. Eller lyver:

 – Folk ljuger och berättar direkta osanningar för oss. Det är ett problem för oss, sa den tidligere etterforskningslederen JB Cederholm til Sydsvenskan.

Politiet overarbeidet

Politiet i Malmö har lenge slitt med knappe ressurser. Det har gått så langt at en drapssak ble liggende i opptil to døgn før etterforskning ble satt i gang, som Document skrev i november:

Svensk politi i fritt fall: Drap lå urørt i ett døgn

I forrige uke kom forsterkninger fra politiets nasjonale operative avdeling (NOA). Nå er landets fremste eksperter på profilering av gjerningsmenn på plass, skriver Expressen.

– I dag har vi omtrent 150 personer som hjelper til i Malmö, i tillegg til vårt personale, sier Sinteus.

Politimesteren forteller at politiet gjør det de kan for å gjøre Malmö trygt for innbyggerne – blant annet ved å ha mer synlig politi ute.

– Den siste tiden har vi beslaglagt ett skytevåpen i uken. Det viktigste er å begrense antall våpen, sier han.

Tabuet: innvandringen

At det også hadde vært viktig å begrense masseinnvandringen til Sverige og Malmö er det naturligvis helt umulig for politimesteren å påpeke.

Sintéus avslutter sitt åpne brev med en appell til innbyggerne i Malmö­:

«Hjälp oss att komma till rätta med problemen. Samarbeta med  oss. Låt oss tillsammans göra Malmö till en säker och trygg stad för  barn, ungdomar och vuxna.»

 

Sinténs åpne brev på Polisen i Malmös facebookside

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂